Nieuws

Autodieven weer volop actief in Overijssel: zo zit het in jouw gemeente

Autodieven hebben hun draai weer gevonden in Overijssel.
Autodieven hebben hun draai weer gevonden in Overijssel. © Getty Images / Serhiy Stakhnyk
Het lijkt erop dat autodieven hun draai weer gevonden hebben. In Overijssel zijn in de eerste maanden van 2022 meer auto-inbraken gepleegd dan in dezelfde periode vorig jaar, blijkt uit cijfers van de politie.
Bijna bij elke gemeente is te zien dat er meer auto-inbraken zijn. Dat heeft er vermoedelijk mee te maken dat er begin 2021 een avondklok gold. Volgens André Bouwman, Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit, doen criminelen graag zaken na zonsondergang en werden zij daarbij in de weg gezeten door de avondklok.
Tijdens de coronaperiode waren ook meer grenscontroles, vooral bedoeld om coronapapieren te laten zien. Volgens Bouwman maakte dit het werk voor criminelen ook moeilijker. "Als jij met een busje rondrijdt met veertig koplampen en de politie controleert je, dan heb je wat uit te leggen", zegt hij. Verder was de vraag naar gestolen auto-onderdelen minder, omdat er tijdens de lockdown minder gereden werd.

Landelijke trend

Overijssel beweegt mee met de landelijke trend. In de eerste vier maanden van dit jaar werden er landelijk bijna 14 duizend auto-inbraken gepleegd. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar is dat een stijging van 41 procent.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.