Nieuws

Deze boeren hebben geen enkel probleem met de droogte: "Sproei alleen tegen nachtvorst"

Druivenranken doen het ook met droogte nog heel goed
Druivenranken doen het ook met droogte nog heel goed © RTV Oost, Oscar Siep
Vandaag viel er na weken ineens weer flink wat regen en vooral boeren zijn daar erg blij mee. Toch is er één groep akkerbouwers die geen moeite heeft met droogte: wijnboeren. "We sproeien eigenlijk alleen tegen nachtvorst."
Sproeiers zijn er niet en ook een beregeningssysteem ontbreekt op de landerijen van wijnboerderij 'Reestlandhoeve' in Balkbrug.
Bas Huisman loopt zorgeloos tussen de duizenden wijnranken. De druivenplanten staan er goed bij, ondanks de hoge temperaturen en de droogte van de afgelopen weken. Terwijl akkerbouwers zich zorgen maken en er alles aan doen om de gewassen te beschermen, heeft Bas totaal geen zorgen.

'Alleen tegen nachtvorst'

"Wij sproeien eigenlijk alleen tegen nachtvorst. Die kan schadelijk zijn voor de ontluikende knoppen van de druivenstruik. Maar verder komt er bij ons eigenlijk het hele jaar geen water uit de slang, ook niet tijdens absolute droogte."
Bas Huisman (23 jaar) is de beoogde opvolger voor de wijnboerderij die zijn ouders bijna twintig jaar geleden zijn begonnen. Vanwege gezondheidsproblemen moesten zijn ouders overschakelen. De biologische veehouderij werd te arbeidsintensief en zo ontstond 'Wijngoed', een echte wijnboerderij op de vruchtbare gronden van het Reestdal.
Deze boeren hebben geen enkel probleem met de droogte

Grondwater

De eerste druivenstokken gingen in 2001 de grond in. Inmiddels zijn de struiken al flink gegroeid. Zonder kunstmatige beregening, bezweert zoon Bas. "Aardappelen, maar ook tarwe of mais zijn eenjarige gewassen. Die zet je als zaadje of als pootgoed in de grond en zij wortelen in de bovenste laag van de grond. Dat is ook de laag waar we de meeste droogte ervaren, je zult het ook zien op grasland of in je eigen tuin."
Voor druivenranken is de situatie heel anders, zegt Bas. "Een druivenstok staat een stuk langer dan een jaar, dus die wortels zoeken ook veel dieper naar water. In ons geval zit het grondwater op een meter of twee en de wortels groeien door tot die laag. Als ze daar eenmaal geworteld zijn kan er eigenlijk niks gebeuren. Ja, behalve als het grondwater opdroogt natuurlijk, maar dan hebben we in heel Nederland een groot probleem."

Hittestress

Dat betekent niet dat wijnboeren helemaal geen zorgen hebben. Extreme hitte is bijvoorbeeld ook voor druiven niet goed. "Ze houden wel van warmte, net als wij, maar het moet niet te heet worden. Vorig jaar hadden we een week lang continu rond de veertig graden en dan krijgen de planten uiteindelijk wel last van hittestress. Op zich geen groot probleem, maar de productie neemt dan wel af."
Ook extreme regenval kan op dezelfde manier nadelig uitpakken voor de productiviteit van de druivenstokken. "Dat vindt ook echt niemand leuk."
Deze boeren hebben geen enkel probleem met de droogte

Biodiversiteit

Bas vraagt zich soms wel af hoe de biodiversiteit er in de toekomst uit zal zien. "Een druivenstok is zelf bevruchtend, dus die heeft geen insecten nodig om bestuift te worden. Maar dat geldt wel voor alle andere gewassen in Nederland. Als de insectenpopulatie afsterft, als er geen bloemetjes meer groeien, dan begin ik me wel zorgen te maken."
Hoe de zomer dit jaar zal verlopen, weet nog niemand. Maar Bas is voor zijn bedrijf alvast goed geluimd. "Als je aan het eind van het seizoen weer hier bent", zegt hij met een brede glimlach, "dan kan ik je aan de hand van de druivenoogst precies vertellen wat het weer gedaan heeft deze zomer."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.