nieuws

Twintig maanden cel geëist tegen 23-jarige uit Almelo vanwege oplichting en inbraken

Rechtbank Almelo
Rechtbank Almelo © Cindy Hofhuis
Het afgelopen jaar werd hij twee keer door de politie onder een bed vandaan gehaald in een huis waar hij niet thuishoorde. Vandaag hoorde de 23-jarige Almeloër een gevangenisstraf van twintig maanden waarvan vijf voorwaardelijk tegen zich eisen. Naast inbraken verdenkt justitie hem ook van oplichting.
Zo zou hij vrienden zijn geworden met een vergeetachtige oudere man, die hij vervolgens overhaalde om een nieuwe scooter voor hem te kopen. Ook liet hij de oudere man een bankrekening openen. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) kocht de 23-jarige vervolgens spullen van het geld op die rekening. De oude man bleef met schulden achter.
Daarnaast wordt de 23-jarige verdacht van een hele serie oplichtingen via Marktplaats. In 2013 bood hij op Marktplaats onder verschillende namen kaartjes van concerten en allerlei apparatuur aan. Wie geld overmaakte, ontving niks en kon fluiten naar zijn geld.

Schoon schip

Aan het begin van de zitting zei de 23-jarige dat hij schoon schip wilde maken. Maar vervolgens ontkende hij bijna alles wat hem ten laste werd gelegd. Zo zei hij de oudere man niet eens te kennen. Toen rechters hem vroegen om te draaien en het slachtoffer aan te kijken, herinnerde hij zich ineens dat hij de man misschien wel kende. Even later gaf hij toe te man gewoon te kennen.
Over de oplichtingen via Marktplaats zei de Almeloër dat hij dat niet was geweest. Hij verklaarde dat iemand anders dat moest hebben gedaan. Iemand die zijn verloren identiteitspapieren gevonden had en waarschijnlijk ook zijn pincode afkeek.

Onder bed vandaan gehaald

Ook het verhaal over een inbraak aan de Reggestraat was bijzonder. Tegen agenten die hem onder het bed vandaan trokken, zei hij geen idee te hebben hoe hij daar beland was. Iemand moest tijdens een horecabezoek 'iets in zijn drankje' gedaan hebben.
Tegen de rechtbank zei de man dat hij half zes 's ochtends in de woning was omdat hij de bewoners wilde waarschuwen dat hun achterdeur openstond. Even later gaf de man toe dat hij 'misschien' wel wilde inbreken.

Rijk der fabelen

De officier van justitie maakte korte metten met de verhalen van de man. Stuk voor stuk werden die naar het rijk der fabelen verwezen. Volgens de officier van justitie behoort de 23-jarige tot de 'Tunnelgroep', een beruchte groep jonge criminelen waar hulpverleners en justitie geen grip op krijgen. Het is niet uitgesloten dat meer mensen zijn opgelicht door de man.
De advocaat van de man vindt dat het bewijs tegen zijn cliënt onvoldoende is. Hij vroeg de rechters om de man een veel kortere straf op te leggen voor de twee inbraken die bekend werden. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak in deze zaak

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.