nieuws

Provincie heeft belangstelling voor aandelen gemeenten

Aandelen Enexis mogelijk in handen provincie
Aandelen Enexis mogelijk in handen provincie © RTV Oost
De provincie staat open voor het idee om aandelen die in bezit zijn van gemeenten over te nemen. GroenLinks introduceerde het plan vandaag tijdens een commissievergadering op het provinciehuis in Zwolle.
Gedeputeerde Eddy van Hijum vindt het te moeite waard om het idee te onderzoeken, zo laat hij weten en verwacht binnen enkele weken duidelijk te hebben of het haalbaar is. Hij krijgt daarbij de steun van onder meer de ChristenUnie en de VVD.

Verkoopt levert tientallen miljoenen op

GroenLinks vermoedt dat Overijsselse gemeenten misschien wel 100 miljoen euro kunnen binnenhalen als alleen al de aandelen van netbeheerder Enexis verkocht worden. Dat geld zou dan door gemeenten gebruikt kunnen worden om energiebesparende maatregelen uit te voeren bij particulieren of voor het opwekken van duurzame energie.

Gedeputeerde niet onverdeeld enthousiast

CDA-gedeputeerde Van Hijum waarschuwt wel dat gemeenten zich ook weer niet meteen te rijk moeten rekenen. De verkoop van aandelen levert in één keer een mooie klap geld op, maar de jaarlijkse inkomsten uit dividend zullen ze daarna missen.
Verder zal ook de provincie een manier moeten vinden om in één keer tientallen miljoenen euro's op te hoesten om de aandelen over te nemen. Van Hijum: “Wij zullen dan ergens op moeten bezuinigingen.” Ook vindt de gedeputeerde het onverstandig om het geld dat voor gemeenten vrijkomt uitsluitend te reserveren voor duurzame energie. “Je moet kijken waar er bij gemeenten het meest behoefte aan is.”
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.