Nieuws

Justitie eist 12 jaar cel tegen Almelose Floris voor ombrengen van zijn vriendin

Het lichaam van Sandra werd achterin de auto gevonden bij het ziekenhuis in Almelo
Het lichaam van Sandra werd achterin de auto gevonden bij het ziekenhuis in Almelo © News United
Tegen de Almelose Floris (43) is twaalf jaar cel geëist voor het ombrengen van zijn vriendin Sandra. "Hij heeft extreem geweld toegepast op haar lichaam", zegt het OM. Nabestaanden van Sandra uit Almelo noemen Floris "een monster".
Na een tijd vol relationele spanningen wurgde hij Sandra, trok daarna vier plastic zakken over haar hoofd, om daar vervolgens met een honkbalknuppel tegenaan te slaan. Daarna wikkelde hij haar in een zeil en gooide haar achterin de auto. Vervolgens reed hij urenlang rond, zich afvragend wat hij moest doen. Uiteindelijk sneed hij zijn eigen polsen door en meldde hij zich bij het ziekenhuis. Daar ontdekten medewerkers het lichaam van zijn vriendin.

Gebroken hart

De openbaar aanklager acht niet bewezen dat hij heeft gehandeld vanuit een plan. "Daar zijn geen aanwijzingen voor. Het moet zijn gebeurd in een opwelling. Het was misschien geen bewuste keuze om haar van het leven te beroven, maar hij heeft wel veel leed toegebracht bij haar geliefden. Vier jonge mensen moeten verder zonder moeder, maar met een gebroken hart."
Justitie neemt het Floris ook kwalijk dat hij van plan was het lijk te laten verdwijnen. "Het was schokkend om op beveiligingsbeelden te zien hoe hij met het lichaam omging. Sandra werd achterin de auto gegooid."

Monster

Nabestaanden van Sandra noemen Floris "een monster", omdat het slachtoffer kort na de verwurging waarschijnlijk nog leefde. Vanonder de plastic zakken over haar hoofd, maakte ze nog rochelende geluiden. "Was één keer doden niet genoeg?", wil één van haar zonen weten. "Je hebt haar twee keer vermoord." Nadat hij haar ook had geslagen met de knuppel, pakte Floris ook nog een schep uit de schuur. "Je wilde haar ook nog begraven? Ze had geen schijn van kans tegen jou."

Corona

De twee hadden een tumultueuze relatie. Er waren veel ruzies over corona-vaccinaties. Floris mocht naar eigen zeggen van Sandra niet meer omgaan met mensen die gevaccineerd zijn. Derhalve kon hij niet meer oefenen en optreden met zijn muziekband. Ook zag hij daardoor zijn familie niet meer, zegt hij. "We hadden er veel ruzies over."
Daar bovenop kwam dat Sandra een affaire was aangegaan met een andere man. In het weekend voor de fatale dag, had Floris zijn vriendin nog met haar minnaar betrapt in bed. "Daar was ik wel boos om ja." Hij schijnt haar een klap verkocht te hebben.

Autisme

De ruzies werden niet uitgesproken. Wel zocht Floris hulp. Hij heeft een stoornis in het autistisch spectrum en kan naar eigen zeggen slecht met confronterende situaties omgaan. Hij had een afspraak met de huisarts gemaakt en was doorverwezen naar een hulpverlener.
Hulp zou echter te laat komen. De avond erna ontstond er wederom ruzie. "Ze trapte mij en toen knapte er iets", zegt Floris. Hij heeft haar vervolgens gewurgd, verstikt en geslagen met de knuppel. "Ik was in paniek en wist niet wat ik moest doen", zegt hij op de vraag van de rechtbank waarom hij geen 112 heeft gebeld. "Ik had in films wel eens gezien dat ze het lijk dan gingen opruimen."

Radeloos

Radeloos reed hij door de nacht, met het lichaam van zijn vriendin achterin de auto. Aan het begin van de ochtend probeerde hij zich tot twee keer toe zelf van het leven te beroven. Eén keer toen hij kort was teruggekeerd bij hun huis, een andere keer kort voordat hij zich meldde bij het ziekenhuis.
Floris zegt niet te weten wat er in hem is geslopen. "Ik heb zo verschrikkelijk veel spijt. Ik zou mijn eigen leven geven, zodat Sandra hier weer terug kan komen." Gedragsdeskundigen zijn het niet eens in hoeverre de fatale actie van Floris is toe te rekenen aan zijn autistische stoornis. Zij adviseren een ambulante behandeling. Dat advies neemt het OM over.
De familie van Sandra kwam met het volgende statement: "Zoals iedereen kan begrijpen is de afgelopen periode voor de familie en vrienden van Sandra Rozeman een emotionele periode geweest. Sandra kan zich niet meer verdedigen maar ze was voor de familie zoveel meer dan wat hier vandaag door de verdachte is geschetst. De familie neemt hier afstand van en ziet de uitspraak met vertrouwen tegemoet."
De rechtbank zal over enkele weken vonnis vellen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.