Nieuws

Negenhonderd jaar geschiedenis in anderhalf uur: 'Maarschalk van Saterslo' komt naar Saasveld

Tijdens het pinkerweekend vindt in Saasveld de 'Maarschalk van Saterslo' plaats.
Tijdens het pinkerweekend vindt in Saasveld de 'Maarschalk van Saterslo' plaats. © Twente FM
"Het was een grote uitdaging", vertelt Henri Veldhuis, voorzitter van muziekvereniging St. Ceacilia. In de Saasveldse kasteeltuin is tijdens het pinksterweekend de voorstelling 'Maarschalk van Saterslo' te beleven. Een groot koor en verschillende toneelspelers vatten negenhonderd jaar geschiedenis samen in een spektakel van anderhalf uur.
Het verhaal begint in het jaar 1250. Dat is het jaar dat Herman van Saterslo naar Saasveld kwam. Hij groeide uit tot een legende omdat hij de leiding nam tijdens verschillende veldslagen. Na meerdere overwinningen groeide Van Saterslo uit tot 'Herman de Grote Maarschalk'.

Waterput

"Als je een compositie of muziekstuk wil maken over de historie van Saasveld, moet je daar beginnen", vindt Veldhuis. Tijdens het interview met Twente FM staat hij voor een put, waar vroeger ook Kasteel Saterslo stond. "Hier dronk hij water uit", zegt Veldhuis. Tijdens het stuk zullen ook andere legendes vertolkt worden.
Het klinkt veelbelovend!
Carl Wittrock, componist.
Ondertussen leven we in 2022. Volgens Veldhuis was het een grote uitdaging om ongeveer negenhonderd jaar geschiedenis samen te vatten in een anderhalf uur. "Maar het is gelukt", zegt hij trots. Schrijver Laurens ten Den en componist Carl Wittrock zijn verantwoordelijk voor het stuk. "Het klinkt veelbelovend", vertelt Wittrock na de laatste repetitie.
Zaterdag 4 juni wordt de voorstelling uitgevoerd. In de kasteeltuin, de plek waar Herman van Saterslo uitgroeide tot een 'legende van Saasveld'.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.