Glastuinbouwbedrijven IJsselmuiden gaan werken met robot voor oogst paprika

De Universiteit in Wageningen gaat een robot ontwikkelen die zijn werk gaat doen bij het oogsten van paprika. De robot zal onder meer worden ingezet voor glastuinbouwbedrijven in IJsselmuiden.

Volgende week zal het startschot klinken voor SWEEPER, een innovatief internationaal onderzoeksprogramma voor de ontwikkeling van een first-generation oogstrobot voor paprika. Het onderzoek wordt met een bijdrage van 4 miljoen euro financieel ondersteund door het Horizon 2020-programma van de Europese Unie. Wageningen gaat het internationale netwerk coördineren, waaraan partners uit Zweden, Israël, België en Nederland zullen deelnemen. Het partnerschap is samengesteld uit universiteiten, onderzoekinstituten, een systeemintegrator en een grote paprikateler.

Robot speelt in op gebrek aan ervaren arbeidskrachten

Al eerder is er in het Europese project CROPS een oogstrobot voor paprika ontwikkeld. De afgelopen tien jaar heeft fundamenteel onderzoek geleid tot inzichten en technologische ontwikkelingen waarmee de SWEEPER-partners deze robot verder kunnen ontwikkelen. De robot wordt de eerste oogstrobot ter wereld die in een commerciële kas zal worden ingezet. Hiermee kan de robot de leidende rol van Europa op het gebied van landbouwrobotica versterken. Ook verbetert hiermee het concurrerend vermogen van de Europese glastuinbouwsector, die te maken heeft met een gebrek aan ervaren arbeidskrachten.

In Europa wordt jaarlijks 1.300.000.000 kilo paprika geoogst. Naar verwachting kan de kennis en technologie uit het SWEEPER-programma ook op andere kasgewassen worden toegepast.

Meer over dit onderwerp:
paprika robot IJsselmuiden IJsseldelta Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren