Nieuws

Stevige buien nog geen oplossing voor droge Overijsselse zandgronden

Hoosbuien hebben weinig effect op grondwaterstanden, omdat water de bodem niet in trekt
Hoosbuien hebben weinig effect op grondwaterstanden, omdat water de bodem niet in trekt © Archief / Jaime Fransen
De (hoos)buien van gisteren en vandaag zijn meer dan welkom op de Overijsselse (zand)gronden. Vooral voor de boeren en de natuur. Maar ondanks dat de grondwaterstanden er redelijk voor staan, zijn er zorgen bij waterschap Vechtstromen. Want korte, stevige buigen zorgen niet voor structurele oplossingen in opnieuw een droog voorjaar.
Robert de Lenne, droogtecoördinator van waterschap Vechtstromen, staat te springen om regen: “De grondwaterstanden in Overijssel zijn iets lager dan de normale tijd van dit jaar. Daarvoor bieden de buien van donderdag en vandaag wat verlichting. Maar we kunnen nog zeker een aantal buien gebruiken voor een optimale grondwaterstand.”

Langdurige miezer beter voor gewassen

Op de hoger gelegen zandgronden in Overijssel is de grond momenteel het droogst. “We hebben het dan over de regio Ootmarsum, Oldenzaal en Enschede. Door de hoogte zakt het water daar gelijk het diepst weg.”
Voor de natuur zijn de grondwaterstanden momenteel nog hoog genoeg. “Het zijn nu vooral de boeren die problemen kunnen ondervinden. Ze hebben net gezaaid en stortbuien zijn minder effectief voor gewassen dan langdurige miezer”, vult De Lenne aan.

Actie ondernomen

Toch heeft waterschap Vechtstromen al wel de nodige acties ondernomen om te voorkomen dat het waterpeil verder zakt. Zo worden er geen maaiboten meer ingezet. “Als we onder water niet maaien, wordt het water vertraagd afgevoerd. Daarnaast houden we het water vast door stuwen zo hoog mogelijk op te zetten”, legt Robert de Lenne uit.

'Maakbaarheid systeem ten einde'

“De waterschappen in Overijssel zijn steeds beter voorbereid op droogte. Maar we zullen in de toekomst vaker moeten accepteren dat we minder water hebben. We zien dat er een einde aan ‘de maakbaarheid van het systeem’ komt en dat we dus in de toekomst hinder ondervinden van tekorten. Vooral de landbouw zal dit gaan merken”, besluit De Lenne.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.