nieuws

Directeur TSN uit Almelo luidt noodklok: er moet snel iets veranderen in de thuiszorg

Er moet snel iets veranderen in de manier waarop de thuiszorg nu wordt georganiseerd. Dat zegt directeur Jongstra van thuiszorgorganisatie TSN uit Almelo. "Ik ben bang dat we de komende tijd honderden, misschien zelfs duizenden mensen moeten ontslaan."
Het regelen van thuiszorg is sinds kort een taak van de gemeente en niet meer van het Rijk. "Er zijn gemeenten stoppen met aanbieden van thuiszorg en meer bezuinigen dan door Den Haag is opgelegd." Het wordt volgens Jongstra onnodig complex voor cliënten en medewerkers. "Er moet te veel veranderen in te weinig tijd met te weinig regie vanuit Den Haag. Daarnaast zijn er gemeenten die nu dingen doen die niet nodig en niet verstandig zijn", aldus Jongstra.

Complexe regeling om pijn te verzachten

Om de problemen te verzachten is een bedrag van 250 miljoen euro beschikbaar voor de gemeenten, via de regeling Huishoudelijke Hulp Toelagen. "Maar de voorwaarden om dat geld te krijgen zijn erg complex en daardoor kunnen veel gemeenten dat geld niet uitgeven. Met dat geld kunnen we heel veel goede dingen doen en kunnen de gevolgen worden gedempt."
Jongstra voorspelde vorig jaar al dat de nieuwe manier van thuiszorg aanbieden zou gaan zoals het nu gaat. "Het is nu nog niet te laat om dingen te veranderen. Maar dan moeten we wel nu ingrijpen. Den Haag moet de regie weer op zich nemen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.