Nieuws

Autodieven slaan toe in Dalfsen: zes Toyota's gestolen in één maand

De Toyota RAV4 loopt het grootste risico om gestolen te worden
De Toyota RAV4 loopt het grootste risico om gestolen te worden © ANP
De politie waarschuwt eigenaren van Toyota's in de omgeving van Dalfsen: heb je een RAV4, wees dan op je hoede. Deze maand alleen al, zijn er in de gemeente Dalfsen zes gestolen. Landelijk zijn er inmiddels tientallen auto's van dit type ontvreemd.
Afgelopen nacht sloegen de autodieven zelfs twee keer toe in Dalfsen. De plaatselijke Toyotadealer kan er over meepraten: "Vanmorgen was het weer raak, een klant belde dat zijn wagen was verdwenen. Het is al de zoveelste..." Dat beeld bevestigt de wijkagent van Dalfsen. "Afgelopen nacht zijn er weer 2 Toyota's RAV4 weggenomen in Dalfsen, buurt Gerner Marke. Het past in een landelijke trend." Waarom de dieven het specifiek op dit type gemunt hebben, is de politie een raadsel.
De Toyota-dealer weet ook niet waarom het type zo gewild is. "We dachten eerst dat het misschien was om de accu's. Maar we zien dat niet alleen hybridemodellen worden gestolen, ook de types met een brandstofmotor worden meegenomen."
De Toyota RAV4 is een gewild diefstalobject: uit cijfers van het Landelijk Intelligence- en Expertisecentrum Voertuigcriminaliteit blijkt dat de kans dat de RAV4 gestolen wordt het hoogste is: namelijk 1 op 183. Op de tweede plek staat ook een Toyota, het type C-HR. De kans dat die gestolen wordt is 1 op 245. Vorig jaar werden er in totaal 181 Toyota's van het type RAV4 gestolen. Daarmee staat de SUV op de vierde plek van meest gestolen auto's. Van de vorig jaar gestolen RAV4's werd slechts een kwart teruggevonden.

Dieven vangen 'gesprek' op

Hoe de dieven precies te werk gaan is voor zowel de politie als de merk-dealer een raadsel, al hebben ze wel een vermoeden. "Waarschijnlijk kopiëren ze de code van de sleutel. Als je die hebt, rijdt je er zo mee weg." Net als veel andere nieuwe auto's heeft de RAV4 'keyless entre'. De auto 'praat' als het ware al op afstand met de sleutel en opent de deuren. Daarna kan de auto ook gestart worden.
Door dit 'gesprek' tussen de auto en de sleutel op te vangen en te kopiëren, kunnen dieven de auto dus meenemen. De politie adviseert eigenaren daarom de autosleutels 's avonds en 's nachts in een aluminiumbakje te bewaren. Die houdt het signaal van de sleutel tegen.

Verzekeringskwestie

Is de auto toch weg, dan regelt de verzekering de verdere afhandeling. "We hebben inmiddels meerdere keren meegemaakt dat een auto compleet vervangen is. Dan krijgt de gedupeerde klant gewoon een nieuwe auto. Het kan wel zijn dat de verzekering vervolgens eist dat er een uitgebreid beveiligingssysteem wordt ingebouwd. Maar vaak wil de klant dat zelf ook al", aldus de dealer.
Toch is ook dat geen garantie dat de auto niet gestolen wordt. "De RAV4 is uitgerust met een volgsysteem. Maar wat we vaak zien, is dat dieven dat als eerste uitschakelen. Dan ligt het volgsysteem op de oprit, maar is de auto alsnog weg."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.