Overige sporten

Debutant Eenkhoorn verwacht geen nieuwe kans op eerste etappezege in Giro

Pascal Eenkhoorn in de Giro d'Italia
Pascal Eenkhoorn in de Giro d'Italia © Orange Pictures
Het had zijn moment moeten worden. 700 meter voor de finish ging vrijdag de eerste etappezege in de Giro d'Italia voor debutant Pascal Eenkhoorn echter in rook op. De wielrenner uit Genemuiden zag de sprinters voorbij razen en onderging dat koel. “Op je stuur slaan heeft geen nut op dat moment, maar diep van binnen baal je heel erg”, vertelt de 25-jarige. "Een nieuwe kans op winst wordt lastig."
Eenkhoorn was in de etappe over 150 kilometer van San Remo naar Cuneo in Italië vroeg ontsnapt met vier andere renners. Onderweg haakte één van hen af. Lang leek Eenkhoorn met drie anderen om de overwinning te gaan vechten. Eenkhoorn had vertrouwen in een goede afloop. “Ik voelde me de sterkste van de vier. Anderen voelden dat denk ik ook. Als we gingen sprinten had ik een grote kans gehad.”
De doodsteek was de samenwerking zegt Eenkhoorn. “We hadden iets langer samen moeten werken en het was fijn geweest als we een mannetje meer hadden gehad. Die Italiaan (Mirco Maestri, red.) begon te pokeren. Hij zat een hele tijd niks te doen en op 600 meter ging hij aan. Misschien lag het ook aan dat we niet langer konden samenwerken, doordat sommigen kapot waren. Ik kan niet in hun benen kijken”, vertelt Eenkhoorn, die donderdag nog een knappe tiende plaats behaalde in de drieweekse wielerronde.

Verschil met fietsen in Genemuiden

Eenkhoorn komt van oorsprong uit Genemuiden en fietste hier zijn hele jeugd. Tijdens de etappes in de Giro gingen de gedachten niet even terug naar zijn jongere jaren in Genemuiden. “In Italië is alles anders. Hier is geen meter vlak en in Genemuiden ga je geen meter omhoog”, zegt Eenkhoorn, die tegenwoordig in het Belgische Lanaken, vlakbij Maastricht, woont.

Kansen voor kunstje herhalen

Vroeg in de Giro vielen de klassementsplannen van Jumbo-Visma, het team van Eenkhoorn, in duigen. Met voormalig Giro-winnaar Tom Dumoulin, Sam Oomen en Tobias Foss uit Noorwegen had de ploeg drie kanshebbers voor het algemeen klassement, maar zij kwamen al na de eerste week op grote achterstand van de concurrentie.
Jumbo-Visma besloot vervolgens dat de renners meer voor eigen kansen mochten rijden. De Giro duurt nog een week. Eenkhoorn, die vooraf aan de Giro de taak had gekregen om het vuile werk op te knappen, denkt dat het lastig wordt om het kunstje van vrijdag te herhalen en kijkt naar andere kansen. “Er komen veel bergetappes aan. Met Koen Bouwman doen we mee voor het bergklassement. Hem willen we ondersteunen. Misschien kan ik nog een keer meezitten.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.