Nieuws

Oud-verzorger Hoevers hoopt op Heracles-wonder: "Kunnen elkaar niet in de steek laten"

Oud-Heraclied Kwame Quansah samen met Willem Hoevers
Oud-Heraclied Kwame Quansah samen met Willem Hoevers © Editorial / ANP / Dennis Spaan
"Je moet voelen dat het publiek je kracht geeft", zo luidt het advies van Willem Hoevers aan de spelers van Heracles. De oud-verzorger deelde lief en leed met de Almelose club. Het doet hem zeer dat degradatie naar de Keuken Kampioen Divisie steeds dichterbij komt.
Heracles speelt vanavond op het eigen Erve Asito de return in de nacompetitie tegen Excelsior. In Rotterdam werd met 3-0 verloren. De Almeloërs staan dus voor een grote uitdaging om degradatie voor nu af te wenden.
Over de kansen van Heracles spreekt Hoevers met een 'dubbel gevoel'. "Je blijft altijd hopen, maar je zit natuurlijk in een moeilijke situatie. We moeten minimaal drie, vier keer scoren. Onze kracht ligt niet bij het scoren", zegt Hoevers, die in de we-vorm praat als het over Heracles gaat.
Verdomme wat voelde ik mij alleen, eenzaam alsof ik in een leeg stadion zat
Willem Hoevers
Op jonge leeftijd voerde de oud-verzorger van Heracles een hevige strijd met kanker. Hij herstelde en belandde bij de club uit Almelo. Daar was hij ongeveer twintig jaar werkzaam. Tijdens die periode, in 2003, stortte de wereld van Hoevers even in: zijn zoon Ingo (29) kwam om bij een vuurwerkongeluk.
Het publiek van Heracles hielp... "Verdomme wat voelde ik mij alleen, eenzaam alsof ik in een leeg stadion zat. Totdat er een spandoek werd ontrold: Sterkte Willem! Meer was niet nodig", zo schreef hij een aantal dagen terug op Facebook.
Willem Hoevers met een foto van Ingo
Willem Hoevers met een foto van Ingo © RTV Oost / Ruud Dilling
Dat Heracles Hoevers aan het hart gaat, spreekt dus voor zich. Vanavond laat het publiek opnieuw van zich horen, verwacht hij. "Ze gaan er voor de volle honderd procent achter staan, alleen dat moet vertaald worden naar het veld. Je moet voelen dat het publiek je kracht geeft", adviseert Hoevers de spelersgroep.
Heracles is er overigens nog niet als Excelsior over twee wedstrijden verslagen wordt. Er moet daarna nog gewonnen worden van de winnaar van FC Eindhoven - ADO Den Haag.

Jan Smit

Jan Smit, oud-voorzitter van Heracles, uitte deze week zijn frustraties in de media. Hij had kritiek op het beleid binnen de club. "Ik begrijp Jan wel", reageert Hoevers. "Zijn hele ziel en zaligheid zit in de club. Ik zag het verdriet in zijn ogen."
Ook Hoevers vindt dat er verkeerde keuzes gemaakt zijn bij Heracles. Hij zag sterkhouders Rai Vloet en Delano Burgzorg wegvallen. Daarnaast werd de ploeg geplaagd door blessures. "We hadden in de winterstop moeten anticiperen op de situatie", vindt de oud-verzorger.

'Achteraf kun je een koe in de kont kijken'

Heracles leek een aantal weken voor het einde van de competitie veilig. Vervolgens verloren de Almeloërs de laatste drie wedstrijden en was nacompetitie toch een feit. De Heraclieden kwamen een puntje tekort voor directe handhaving.
"Achteraf kun je een kont in de koe kijken, alleen ik denk dat we de laatste drie wedstrijden veel meer op een punt moesten spelen en zeggen: ‘jongens we houden het gewoon dicht en we zien wel waar we komen’."
We kunnen elkaar niet in de steek laten.
Willem Hoevers
Heracles kan de neerwaartse spiraal vanavond doorbreken: om acht uur wordt er afgetrapt op het Erve Asito. Hoevers is erbij. "Eerst dacht ik: ik ga er niet meer naar toe. Maar we kunnen elkaar niet in de steek laten", besluit hij.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.