Medische ingreep chirurg uit Zwolle moet vrouwen gevoel in vagina geven

Chirurg Max Overgoor verwacht dat vrouwen die deels verlamd zijn, met een door hem ontwikkelde chirurgische ingreep weer gevoel kunnen krijgen in hun vagina. Bij mannen heeft de chirurg van de Isala Klinieken in Zwolle de ingreep al succesvol toegepast. Het merendeel van de door hem behandelde mannen kreeg gevoel in de penis.

Overgoor promoveerde in januari op TOMAX-procedure, waardoor mannen met een lage ruggenmergbeschadiging gevoel in de penis krijgen. De TOMAX-procedure is een innovatieve chirurgische procedure waarbij een zenuw uit de lies wordt verbonden aan de niet werkende zenuw van de penis. Zo'n zeventig procent van de mannen die de ingreep onderging, kreeg weer gevoel in de penis.

De Zwolse chirurg wil de ingreep nu ook gaan toepassen bij vrouwen. Een aanvraag daarvoor wordt over een maand behandeld door de Medisch Etische Toetsingscommissie van de Isala Klinieken. De techniek heeft zich bewezen, maar of die ook werkt bij vrouwen is onbekend. "We hebben een aantal vrouwen geselecteerd die deze operatie wel zou willen."

Meer over dit onderwerp:
Isala Klinieken Zwolle IJsseldelta Nieuws
Deel dit artikel: