Betaald voetbal

Heracles-prominenten in mineur na pijnlijke avond: "Dit is mijn derde degradatie"

Spelers Heracles Almelo na de pijnlijke degradatie
Spelers Heracles Almelo na de pijnlijke degradatie © Orange Pictures
Een dag na de degradatie is de kater voelbaar in Almelo. Na zeventien jaar Eredivisie speelt de plaatselijke trots Heracles weer een niveau lager. Het ongeloof was tot na middernacht nog af te lezen op de gezichten van alle personeelsleden. Hoe heeft dit ooit mis kunnen gaan bij de stabiele middenmoter?
Meer dan vijftien jaar een voorbeeldclub voor velen, dit seizoen de club van veel chagrijn en bovenal de aaneenschakeling van fouten in de kwestie rondom Rai Vloet. De sympathie lijkt zelfs voor een deel weg in de rest van het land bij veel voetbalvolgers, die met een portie afgunst dansen op het degradatiegraf van Heracles Almelo.

Interne steun

Intern wordt er niet met vingers gewezen en blijven de rijen gesloten. Over de directie valt nauwelijks een onvertogen woord en spelers, trainers en kantoorpersoneel tonen meteen strijd en geven na het echec aan dat deze zomer de schouders eronder moeten worden gezet. Alles in de jacht naar een terugkeer.

Smit

Ook in de kritiek naar oud-voorzitter Jan Smit zijn ze eenduidig. De bom die Smit plaatste door in Tubantia gehakt te maken van de huidige directie en te pleiten voor een terugkeer van Nico-Jan Hoogma maakt vrijwel iedereen op Erve Asito ziedend. Toch laten ze zich voor de camera’s niet uit over het optreden van de erevoorzitter.
Oud-preses Jan Smit had flinke kritiek in aanloop naar de return tegen Excelsior
Oud-preses Jan Smit had flinke kritiek in aanloop naar de return tegen Excelsior © Orange Pictures

Modder gooien

“Wij gaan niet met modder gooien”, liet technisch directeur Tim Gilissen weten. “Ik vind er wel heel veel van, maar dat laat ik voor mij”, is de reactie van algemeen directeur Rob Toussaint, die zelfs buiten voor Erve Asito supporters nog toespreekt met Jan Smit naast zich. Ook Mister Heracles René Kolmschot kan met tranen in zijn ogen ook maar moeilijk omschrijven wat hij van alles vindt. “Laat ik maar niets zeggen”, zegt hij met betraande ogen.

Geen zelfreflectie

Ook bij de buitenstaanders met een Heracles-hart komt de eliminatie als een verrassing. Toch zag Jan van Staa, voormalig trainer en speler van de club, de degradatie aankomen in de eindfase van het seizoen. “De laatste weken hebben ze nooit meer hun niveau gehaald en waar zijn alle spelers die ook geblesseerd zijn?”, begint Van Staa. “En het gekke is dat niemand wat valt te verwijten. Ze kunnen allemaal in de spiegel kijken, niemand heeft het fout gedaan. Hoe kan dat? Maar ze liggen er wel uit.”
Als speler promoveerde Van Staa als aanvoerder in 1985 met Heracles naar de Eredivisie. Maar of dat volgend jaar ook voor deze groep geldt, betwijfelt hij. “De Keuken Kampioen Divisie is in mijn optiek nog nooit zo sterk geweest. Het zal zeker niet meevallen.”
Tom Egbers maakte al drie degradaties mee van 'zijn' Heracles
Tom Egbers maakte al drie degradaties mee van 'zijn' Heracles © Orange Pictures

Derde degradatie voor Tom Egbers

De degradatie zorgt voor een bittere afdronk, met name voor de mensen die Heracles een warm hart toedragen. NOS-presentator Tom Egbers, geboren Almeloër en Heracles-supporter van het eerste uur, weet hoe een degradatie voelt: "Ik maak voor de derde keer in mijn leven mee dat Heracles degradeert", laat hij desgevraagd weten.
Ook in 1966 en 1986 daalde de club af naar de eerste divisie. "Deze is echt pijnlijk. Iedereen die een supportershart heeft, kan zich iets voorstellen bij wat het betekent." Egbers hoopt dat Heracles de pijnlijke degradatie grondig evalueert. "Dit is het moment om van gemaakte fouten te leren en alles binnen de club tegen het licht te houden."

Everton

Ook oud-spits Everton Ramos da Silva leeft mee met zijn voormalig werkgever. "Ik voel me echt treurig sinds gisteren. Daarom heb ik gisteren ook niet op social media gekeken. Ik vond het echt pijnlijk. Iedereen weet dat ik meeleef met de club."
De Braziliaanse topscorer aller tijden van Heracles wil vooral positief vooruitkijken. "Ik hoop zo dat we volgend seizoen direct terugkeren naar de Eredivisie", vervolgt de 38-jarige aanvaller, die zelfs een terugkeer niet uitsluit. "Als ze me nodig hebben, zou ik wel terug willen komen en de club helpen om terug te keren naar de Eredivisie. En daarna gelijk stoppen met voetbal."
Everton Ramos da Silva zou zelfs terug willen keren om zijn club te helpen
Everton Ramos da Silva zou zelfs terug willen keren om zijn club te helpen © Orange Pictures

Erevoorzitter Marinus Hannink kritisch

Dat de degradatie zwaar valt, viel ook op te tekenen uit de mond van oud-voorzitter Marinus Hannink. Hij vindt dat er in de winterstop geïnvesteerd had moeten worden. "Als je in vier jaar tijd de voorhoede en het middenveld verkoopt, telkens je beste spelers. Dat kan een club niet meer verdragen. We hebben veel te danken aan Frank Wormuth, hij heeft spelers echt beter gemaakt."
"Maar als je geld verdient aan de verkoop van spelers, dan moet je niet dat geld op de bank laten staan", vervolgt de erevoorzitter. "Wij zijn geen bank, maar een voetbalclub. Dan moet je een deel van dat geld herinvesteren. We hadden in de winterstop spelers moeten huren, dan hadden we deze ellende niet gehad."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.