Nieuws

Voor het eerst zitten Overijsselse bedrijven zonder water: Vitens zegt nee

Vitens weigert drinkwateraanvragen Overijsselse bedrijven
Vitens weigert drinkwateraanvragen Overijsselse bedrijven © RTV Oost / Pixabay
Waterbedrijf Vitens heeft voor het eerst drinkwateraanvragen van een aantal bedrijven moeten weigeren, onder meer in Overijssel. Vitens-directeur Jelle Hannema zegt dat de vanzelfsprekendheid dat er altijd water uit de kraan komt, onder druk staat. De geweigerde bedrijven zitten nu tijdelijk zonder water.
Oorzaken zijn onder meer klimaatverandering, economische groei en de bouw van een miljoen nieuwe woningen, zo stelt de directeur in Trouw. Vitens moest diverse drinkwateraanvragen van bedrijven in Overijssel en een paar in Gelderland weigeren. Vitens waarschuwde daar eerder dit jaar al voor. Het is niet duidelijk om welke bedrijven het gaat.

Leverplicht particulieren

De tien drinkwaterbedrijven in Nederland hebben een leverplicht aan particulieren, voor bedrijven geldt dit niet. Ook worden voor bedrijven geen waterreserves aangesproken.
Op dit moment kan Vitens niet aan alle bedrijfsaanvragen voldoen doordat niet alle verleende vergunningen voor het winnen van drinkwater kunnen worden gebruikt. Sommige vergunningen botsen met de Wet natuurbescherming.
Hannema wil dat gemeenten en provincies sneller nieuwe vergunningen afgeven om de capaciteit te verhogen. De drinkwaterbehoefte neemt naar verwachting toe met tien tot vijftien procent door de bouw van een miljoen nieuwe woningen voor 2030.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.