nieuws

CDA en CU vragen steun van minister voor proef in Twente met werken in Duitsland

Experiment met werkgelegenheid in Euregio
Experiment met werkgelegenheid in Euregio © Flickr Creative Commons / Florian Schroiff
Het CDA en de ChristenUnie in de Tweede Kamer vragen het kabinet om in te stemmen met een experiment in Twente.
Het gaat om een experiment dat het mogelijk maakt voor ROC-leerlingen en werklozen om in Duitsland te werken. Het vloeit voort uit Twente Werkt, het actieplan van de Twente Board om binnen enkele jaren 5.000 banen in Twente te creëren.

Erkenning diploma's

Duitsland erkent de Nederlandse diploma's niet waardoor voor iedere leerling en iedere werkloze de Duitse overheid een afweging moet maken of het diploma omgezet kan worden. Dat verhoogt de drempel om in Duitsland te gaan werken.
Twente werkt via het grensoverschrijdend samenwerkingsverband Euregio aan mogelijkheden om die toets te wijzigen. Daarvoor is het wel nodig dat het kabinet de helderheid geeft over wat mogelijk is.

Vergoedingen voor Nederlandse én Duitse werkgevers

Zo wil Twente dat Duitse werkgevers, net als de Nederlandse, gebruik kunnen maken van bijdragen in de kosten voor praktijkleren, loonkosten en omscholing. CDA-Kamerlid Mulder en haar ChristenUnie-collega Schouten denken dat het experiment kan bijdragen aan meer werkgelegenheid in Twente. Die is erg hoog met 12% gemiddeld en uitschieters van ruim 18% in Enschede en Almelo. 
Behalve ROC-leerlingen in een leerwerkraject, de zogenoemde BBL-leerlingen, zijn er ook werklozen die er profijt van ondervinden. Zo is er een grote groep mensen voor wie geen werk meer is in de kinderopvang in Enschede, terwijl het in Duitsland een groeisector is. De werklozen kunnen niet zomaar in Duitsland aan het werk omdat hun diploma niet geldig is.
Minister Kamp van Economische Zaken heeft positief gereageerd op de motie van CDA en ChristenUnie. Hij doet de toezegging dat hij het bespreekt met onder anderen de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Bittere noodzaak

Voor wethouder Welman van Enschede komt de steun in de Tweede Kamer als geroepen. Hij probeert op alle mogelijke manieren om de werkloosheid in Enschede te bestrijden. Hij vindt dat mensen werk moeten accepteren op maximaal anderhalf uur reizen van Enschede. Dat zou ook in Duitsland kunnen zijn. "Het markt gebied voor Enschede moet rond zijn en daar hoort Duitsland bij. Dat is bittere noodzaak voor ons."
10 maart praat de Tweede Kamer weer over grensoverschrijdende samenwerking. Mulder en Schouten willen dan duidelijkheid.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.