Nieuws

Saxion spreekt van 'aanzienlijk aantal' gestolen toetsvragen bij 'diverse opleidingen'

Saxion ontslaat medewerker die verdacht wordt van toetsfraude
Saxion ontslaat medewerker die verdacht wordt van toetsfraude © RTV Oost
Langzaam wordt duidelijk wat de omvang is van de toetsfraude bij Hogeschool Saxion in Enschede. Volgens de hogeschool is er 'een aanzienlijk aantal toetsvragen van diverse Saxion-opleidingen gestolen'. Om hoeveel vragen het gaat en bij welke opleidingen, meldt de onderwijsinstelling niet.
De toetsen waarvan vragen zijn gestolen, worden volgens Saxion niet ongeldig verklaard. "Deze maatregelen zijn erop gericht om studenten die naar eer en geweten toetsen hebben gemaakt te beschermen", staat op de site van Saxion. Naar eigen zeggen is het diploma niet in het geding, aldus de hogeschool.

Politie

In februari pakte de politie drie verdachten op die toetsen zouden verkopen aan studenten, onder wie een Saxion-medewerker. Later is een vierde verdachte aangehouden.
De onderwijsinstelling begon een onderzoek, dat naast het politieonderzoek loopt. Saxion riep studenten op zich te melden. Wie opbiechtte te hebben gefraudeerd, zou niet gestraft worden. Twee studenten meldden zich.

Studenten gehoord

"De komende weken worden verschillende studenten gehoord", schrijft de hogeschool op haar site. "Wel is inmiddels duidelijk dat er op basis van de huidige informatie geen toetsen over hoeven worden gedaan."
Volgens de onderwijsinstelling is de waarde van het Saxion-diploma niet in het geding. Dat is opvallend, omdat Saxion in een persverklaring schrijft dat 'onvoldoende duidelijk is welke toetsvragen zijn verhandeld en welke studenten er gebruik van hebben gemaakt'.

Opleidingen anders inrichten

De hogeschool zegt dat er binnen opleidingen accenten worden verschoven. Dit als 'extra zekerheid' om de waarde van het diploma te bewaken. "Denk hierbij aan het verschuiven of toevoegen van accenten binnen bestaande toetsing of het anders waarderen van bepaalde toetsen. De studielast blijft voor iedere student die bij Saxion studeert 60 studiepunten per studiejaar."
Ondertussen gaat het onderzoek naar studenten die toetsen hebben gekocht op individueel niveau door. "Er is al een aantal studenten door de examencommissie uitgenodigd voor een hoorgesprek. Omdat dit interne onderzoek en het politieonderzoek nog in volle gang zijn, kunnen er geen nadere details vrijgegeven worden over om welke toetsen het gaat. Het interne onderzoek richt zich op het opsporen van onregelmatigheden in toetsen van studenten, die gelieerd zijn aan de diefstal van toetsvragen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.