Nieuws

Dalfser zorgbrouwerij viert week van het Nederlandse bier

Ambachtelijke Vechtdal Brouwerij
Ambachtelijke Vechtdal Brouwerij © Maureen Lenters
Het speciaalbier en het alcoholvrije bier worden steeds populairder. Tijdens de Week van het Nederlandse bier zijn er allerlei activiteiten rondom het goudgele gerstenat, zoals masterclasses, brouwerijbezoeken, quizzen en proeverijen. Ook de Vechtdalbrouwerij opent de deuren voor het publiek.
De Vechtdal Ambachtelijke bierbrouwerij is gevestigd in een oude gymzaal in Dalfsen. De brouwerij maakt speciaalbieren als Dalfs Blauw, Vechtdal Blond en Dame van Dalfsen. De plek is tevens een dagbesteding, een zogenoemde zorgbrouwerij.
De oprichters van de brouwerij, Stefan Maats en Jos Verlaak wilden liefhebberij en maatschappelijke betrokkenheid combineren. Wim Holsappel, voorzitter van Ambachtelijke Vechtdal Brouwerij, benadrukt dat het bier van ons allemaal is. "Daar staan wij voor, het maakt niet uit wie je bent of wat je achtergrond is. Dit bier wordt gemaakt door ons allemaal en is van ons allemaal."
Het speciaalbier en het alcoholvrije bier worden steeds populairder. Tijdens de Week van het Nederlandse bier zijn er allerlei activiteiten rondom het goudgele gerstenat, zoals masterclasses, brouwerijbezoeken, quizzen en proeverijen. Ook de Vechtdalbrouw

Stijging bierprijzen

Vorig jaar zou er een accijnsverhoging zijn voor kleine bierbrouwerijen, dit zou betekenen dat bijvoorbeeld een speciaalbier met 8 procent alcohol na de accijnsverhoging 5 procent duurder wordt. Vooral kleine brouwerijen die bieren met een hoger alcoholpercentage verkopen vreesden voor deze verhoging. De maatregel was dan ook al direct omstreden. Er werd onder meer een petitie op touw gezet. De Tweede Kamer zette in oktober ook een streep door de maatregel.
Dat neemt niet weg dat de prijzen van bier stijgen. Dit komt door de stijging van de kosten, zoals de hogere energieprijzen en de kosten van bijvoorbeeld graan. Ook Wim ziet dat bij de brouwerij. "Naast de energiekosten zijn de grondstoffen zijn duurder, zo is het verpakken met karton en het glas duurder geworden. Wij zijn zeker tien cent per flesje duurder geworden, dat is toch best wat."

Grondstoffen uit het Vechtdal

"We halen zo veel mogelijk grondstoffen uit het Vechtdal", gaat Wim verder. De Vechtdalse granen komen uit Vilsteren, het gaat van boer naar brouwer. Dat is niet de enige manier waarop de Ambachtelijke Vechtdal Brouwerij gebruik maakt van producten uit de omgeving, het komt ook van nog dichter bij huis. "De supermarkt achter ons heeft vaak brood over, daar maken wij bier van. Het bier wordt vervolgens verkocht bij de supermarkt. We noemen het Stoete Bier."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.