Nieuws

Vitens wil drinkwater voor Twente uit omgeving IJssel halen: "Serieuze optie"

Vitens wil water winnen in het gebied rond de IJssel
Vitens wil water winnen in het gebied rond de IJssel © ANP / Thomas Schlijper
Vitens is bezig met een ambitieus plan om de drinkwaterschaarste in Twente op te lossen. Het bedrijf wil water uit de omgeving van de IJssel halen en met een transportleiding naar Twente loodsen. "Een enorme ingreep", zegt Vitens-directeur Jelle Hannema.
Het bedrijf kampt vooral in Twente met drinkwaterschaarste; het is steeds moeilijker om water te winnen uit natuurgebieden vanwege de Wet natuurbescherming. Tel daar klimaatverandering, economische groei en de bouw van een miljoen nieuwe woningen bij op, en een serieus tekort dreigt.

Groot productiebedrijf

"We zijn met serieuze opties bezig om dit probleem structureel op te lossen", zegt Vitens-directeur Hannema. "Eén van de scenario's is een groot productiebedrijf maken in de omgeving van de IJssel, waar grondwater en oppervlaktewater wordt gewonnen. Dan moet er een grote transportleiding naar Twente gaan."
"Wij zijn in de planvorming al redelijk concreet. Het waterschap en de provincie zien ook dat er iets moet gebeuren. Als je een langetermijnplan hebt, is het ook makkelijker om op korte termijn maatregelen te nemen. Binnenkort gaan we het plan presenteren bij deze partijen."
Tekst gaat verder onder de video

Grootzakelijke bedrijven

Bedrijven merken de gevolgen al van de drinkwaterschaarste; Vitens moest voor het eerst drinkwateraanvragen van een aantal bedrijven weigeren, onder meer in Overijssel. "Het gaat met name om grootzakelijke bedrijven in de regio Twente", zegt Hannema.
"Iedere aanvraag van een grootzakelijk bedrijf loopt risico afgewezen te worden. Bij iedere aanvraag maken we de afweging: is drinkwater noodzakelijk? We kijken ook met bedrijven welke andere oplossingen mogelijk zijn, want er is veel besparingspotentieel."
"Bedrijven zijn natuurlijk niet blij", zegt de directeur. "Daarom ontstaat er ook een situatie om te kijken wat er wél kan. Oplossingen op de korte termijn zijn dat er sneller winvergunningen komen. Op de lange termijn is een oplossing om water uit het gebied van de IJssel te halen, of andere concepten in te zetten waardoor water beter wordt vastgehouden."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.