Nieuws

Bovenkerk in Kampen is decor voor bierfestival: "Het wordt geen zuipfestijn"

Het Biergilde Kampen  organiseert het bierfestival in de Bovenkerk
Het Biergilde Kampen organiseert het bierfestival in de Bovenkerk © RTV Oost
De naam is wat verwarrend, maar het bierfestival in Kampen is iets heel anders dan een bierfest, waar het bier in grote pullen rondgaat. Op het bierfestival presenteren ambachtelijke kleine brouwerijen zaterdag hun speciale biertjes aan de liefhebbers. De monumentale Bovenkerk heeft inmiddels een publieke functie en wordt steeds vaker gebruikt voor evenementen.
Sommige kerkgangers in Kampen moeten wel even slikken bij het woord bierfestival, in de Bovenkerk... Maar Björn Blom van het Biergilde in Kampen kan ze geruststellen: "Het is zeker geen bierfest, dit is echt voor de liefhebbers en hobbybrouwers. Mensen komen hier om te genieten van ambachtelijk lokaal gebrouwen bier, we hebben glaasjes om te proeven, maar grote pullen bier aan lange tafels zal je hier niet zien."
Björn Blom van Biergilde Kampen
Björn Blom van Biergilde Kampen © RTV Oost

Extra inkomsten

De Protestantse Gemeente Kampen is nog steeds eigenaar van de Bovenkerk, al zijn er geen wekelijkse erediensten meer. Het gebouw wordt gerestaureerd, en daar is nog zeker 1, 6 miljoen euro voor nodig. Het is dus noodzaak om extra inkomsten te genereren, bijvoorbeeld met evenementen.
Manager Quintus Jan Zwart is verantwoordelijk voor de activiteiten in de kerk: "Het blijft natuurlijk de Bovenkerk van Kampen, het grootste monument van Overijssel. We geven hem weer een beetje terug aan de gemeenschap, zoals het vroeger ook ging. Hier gebeurde van alles. Er werd gehandeld, het vee stond er droog met hoog water, er werd gerouwd, getrouwd. En nu maken we de kerk gebruiksklaar voor de volgende honderd jaar."
Bier in de kerk is zeker geen vloeken in de kerk, de twee gaan juist goed samen
Björn Blom, organisatie bierfestival

"Het schuurt soms"

De kerk blijft kerk, maar wordt nu ook gebruikt voor concerten, feesten, en beurzen. "Dat schuurt soms behoorlijk", beaamt Zwart. "Zo'n bierfestival is voor sommigen een brug te ver. Het is ook jammer dat het bierfestival heet, dat geeft het beeld van lange tafels, veel drinken, maar dat is dit helemaal niet. Dat ambachtelijke brouwen past juist heel goed hier, het waren niet voor niks de monniken die vroeger al bier brouwden."
Stoelen eruit, biertafels erin in de Bovenkerk
Stoelen eruit, biertafels erin in de Bovenkerk © RTV Oost
Bezoekers van het bierfestival maken niet alleen kennis met de speciaalbiertjes van alle brouwerijen uit Kampen en omgeving, maar ze krijgen ook gelijk iets mee van de geschiedenis en de grote betekenis van de Bovenkerk voor Kampen. Dat is ook een van de doelen van de evenementen in de kerk, zegt Zwart: "Vrijwel alles kan, zolang het maar gebeurt met respect voor het gebouw en zijn eeuwenlange historie als kerk."

Uitverkocht

Het Biergilde Kampen organiseert voor het eerst dit festival voor liefhebbers van speciaalbiertjes: "We hadden voorzichtig gehoopt op zo'n 500 bezoekers", zegt Björn Blom. "Maar de belangstelling is echt enorm. Alle 950 tickets zijn verkocht, meer mensen mogen er helaas niet in. Bier in de kerk is zeker geen vloeken in de kerk, de twee gaan juist prima samen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.