Nieuws

Kortingen op woningen drukt de huizenprijzen in Zwolle, makelaars zijn sceptisch

De Tippe, wijk in aanbouw bij Stadshagen in Zwolle
De Tippe, wijk in aanbouw bij Stadshagen in Zwolle © RTV Oost / Mark Bakker
Makelaars in de regio Zwolle zien niets in het zogenoemde meerwaardebeding, waarover de gemeenteraad vanavond gaat besluiten. Het betreft een maatregel bedoeld voor mensen voor wie een goedkope starterswoning te duur is. Zij kunnen een korting krijgen tot zo'n 75.000 euro waarmee een woning alsnog betaalbaar wordt. Zwolle wil daarmee een proef starten bij vijftig woningen in De Tippe bij Stadshagen.
"Deze maatregel veroorzaakt dat de prijzen nog verder omhoog gaan" zegt Jeroen Hofstede. Hij spreekt namens de NVM-makelaars in de regio Zwolle. "Het is nu al moeilijk om een betaalbare woning neer te zetten". Daarbij noemt hij onder meer het duurzaamheidsaspect en de stijgende bouwkosten.
NVM-makelaars zien weinig in meerwaardebeding

Kleiner wonen

"We moeten starterswoningen gaan ontwerpen die voldoen aan het budget van een starter" zegt hij. "Denk aan Tiny-Houses, rug-aan-rug woningen of gestapelde woningen". De makelaar verwacht dat veel starters genoegen zullen nemen met een kleinere woning. De gemeente Zwolle heeft daar ook al deels rekening mee gehouden. In de gewijzigde plannen voor De Tippe hebben grotere woningen plaatsgemaakt voor gestapelde- en rug-aan-rug woningen.
De Tippe, kabels en leidingen zitten al in de grond
De Tippe, kabels en leidingen zitten al in de grond © RTV Oost / Mark Bakker

Staatssteun

De creativiteit van de gemeente wordt geprezen. "We zien het meerwaardebeding als een vorm van staatssteun en dat veroorzaakt prijsopdrijvingen." De makelaar kijkt terug naar eerdere maatregelen die eerder vanuit het Rijk waren genomen en noemt als voorbeeld de 'jubel-ton'. Dat was een schenking van ouders aan hun kinderen, bestemd voor de aankoop van een woning. "Dat heeft de prijzen doen stijgen" zegt hij. Een andere maatregel die volgens hem hetzelfde effect had was het afschaffen van de overdrachtsbelasting voor starters. "Dat heeft een omgekeerd effect gehad".

Niet eerlijk

Je krijgt ook een ongelijke strijd. Er zijn veel mensen op zoek naar een koopwoningen. Dat geldt voor zowel starters als doorstromers. Die strijd wordt door een overheidskorting alleen maar ongelijker en dat is niet wenselijk.

Alternatieven

Er zijn alternatieven, zegt de makelaar. Bijvoorbeeld door grond in erfpacht uit te geven of met startersleningen. Het onderwerp erfpacht staat maandagavond ook op de agenda van de raad, maar het lijkt erop dat dit niet kan rekenen op steun omdat het te ingewikkeld is. Over de startersleningen zegt Jeroen Hofstede dat het een manier is om geld via de gemeente te lenen in plaats van een korting. "Voor een periode van drie jaar kunnen zij tegen nul procent rente lenen" is zijn voorstel. Na drie jaar zou er wel rente in rekening gebracht kunnen worden. Maar dit plan staat niet op de agenda waar de raad maandagavond over beslist.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.