Nieuws

Visser gaat door het lint tegen 'NSB-controleurs' van sportvisfederatie

Een van de bedreigingen van de sportvisser op Instagram
Een van de bedreigingen van de sportvisser op Instagram © Instagram
Stelselmatige bedreiging van opsporingsambtenaren, bomdreigingen aan het adres van Federatie Sportvisserij Oost-Nederland en belediging. Het zijn maar een paar van de aanklachten tegen een 26-jarige sportvisser uit Deventer. De visser wil zich niet aan regels en wetten houden en bepaalt graag zelf wanneer en hoe hij zijn hengeltje uit gooit. Vandaag moest hij zich verantwoorden voor de politierechter in Zwolle.
De zelfbenoemde sportvisser uit Deventer voert actie tegen de zogenoemde 'geslotentijd'. Dat is de periode waarin je niet op snoek en snoekbaars mag vissen, omdat ze zich dan voortplanten. De verdachte heeft maling aan de beperkingen in gesloten tijd en lijkt er trots op te zijn dat hij dan het liefst zijn aas uit gooit. Hij heeft zelfs jassen en petten laten bedrukken met de tekst 'maling aan de gesloten tijd'.

Misdrijven en bomdreigingen

In de afgelopen jaren is de visser meermaals door controleurs op de vingers getikt. Om zijn ongenoegen daarover duidelijk te maken, plaatste hij in de loop der jaren tientallen foto's en video's op de sociale mediakanalen.
Met name één van de controleurs moest het ontgelden. De man vergelijkt wethandhavers met Adolf Hitler, noemt ze NSB'er en dreigt het kantoor van Sportvisserij Oost-Nederland in brand te steken. Hij plaatste ook video's waarin te zien is dat hij vissen tegen de muur kwakt. In alle uitingen wordt duidelijk dat de Deventenaar zich niet de les laat lezen. Hij bepaalt graag zelf wanneer en op welke manier hij vist. Bovendien lijkt de zelfbenoemde sportvisser te genieten van de aandacht die hij met zijn verhalen krijgt op Instagram.
De kwestie speelt al sinds het begin van 2020. In de tenlastelegging van het Openbaar Ministerie blijkt dat de man in januari van dat jaar al is betrapt op het mishandelen van vissen. Hij zou ze meermaals hardhandig op de grond hebben gegooid, hij zou ook een vishaak dwars door de kop van een vis hebben getrokken.
Kleding bedrukt met de tekst 'maling aan gesloten tijd'
Kleding bedrukt met de tekst 'maling aan gesloten tijd' © Instagram

'Laffe verklikkers'

Sportvisserij Nederland deed meteen aangifte tegen de man, maar daar was hij niet van gediend. Hij richtte zijn pijlen op het kantoor van de Federatie Sportvisserij Oost-Nederland. Want zij zouden de 'laffe verklikkers' zijn die ervoor hebben gezorgd dat er aangifte is gedaan.
In de maanden daarna zette hij regelmatig foto's op Instagram. Daarin vergeleek hij één van de boa's met Adolf Hitler en noemde hem een NSB'er. Dat leidde ertoe dat de controleur van de federatie regelmatig door anderen wordt aangesproken. Dat gebeurt ook 's nachts en het gezin van de controleur lijdt eronder. De man vindt dat hij in naam en goede eer is aangetast, de Officier van Justitie en de politierechter erkennen dat.
De sportvisser erkent dat het geen smakelijke foto's zijn die hij op Instagram plaatste. "Het is grove humor maar ik heb er nu spijt van, ik had beter moeten weten."

Foto's van vlammen

Toch vindt hij niet dat hij volledig verantwoordelijk is voor de schade die die foto's teweeg hebben gebracht. "Ik heb 900 volgers en als één van hen die foto's verder verspreidt waardoor het verhaal een eigen leven gaat leiden, dan ben ik daar niet verantwoordelijk voor." De rechter gaat daar niet in mee en stelt de man zich had moeten realiseren dat dit zou kunnen gebeuren, hij heeft er uiteindelijk zelf de aanzet toe gegeven.
Diverse foto's van de kantoor van de Federatie Sportvisserij Oost-Nederland in Raalte kwamen op Instagram te staan. In één ervan plakte hij vlammen in de foto waardoor het leek alsof het kantoor in brand zou staan. Op een andere foto suggereert de visser dat hij opdracht heeft gegeven twee bommen bij de entree van het kantoor te plaatsen en op een derde foto toont hij een handgranaat voor het gebouw.
De verdachte vindt zelf dat die foto's een parodie zouden moeten vormen. Toch realiseert hij zich dat de foto's afzonderlijk een heel ander beeld geven. "Als die plaatjes los van elkaar verspreid worden, kan de boodschap totaal anders over komen. Dan wordt de boodschap anders geïnterpreteerd maar ik heb nooit de intentie gehad om echt te bedreigen."
De politierechter spreekt van 'bijzondere humor' die anderen niet begrijpen. De rechter wijst erop dat medewerkers die werkzaam zijn in het kantoor van Sportvisserij Oost-Nederland zich vanwege de getoonde bommen en de gefingeerde brand onveilig hebben gevoeld. "En dat is geheel aan u te verwijten."

Dierenmishandeling

De 26-jarige Deventenaar werd ook verdacht van het moedwillig mishandelen van dieren. Op meerdere video's op Instagram laat hij zien hoe hij met vissen om gaat. Eén van de gevangen en nog levende snoekbaarzen gooit hij keihard tegen de muur, het bloed spat alle kanten op. Een andere video laat zien hoe hij de vissen een haak 'door de kop slaat' en hoe hij gevangen vis met een flinke worp teruggooit in het water.
Volgens de Wet Dieren zijn die handelingen strafbaar, zo betoogt de Officier van Justitie. De politierechter vindt echter dat niet overtuigend vast is komen staan dat de vissen ook echt schade leiden van het ongecontroleerd en hard terug smijten van de vissen. Ook voor het vissen met levend aas is onvoldoende bewijs gevonden, meent de politierechter.
De man zegt tegen de rechter dat hij liever een taakstraf heeft dan een geldstraf. Omdat de politierechter vindt dat de man moet voelen dat hij fout zat, wordt hij ertoe veroordeeld een immateriële schadevergoeding van 500 euro te betalen aan de beledigde controleur.
Sportvisserij Oost-Nederland liet als gevolg van de dreigementen een camerabewaking-systeem installeren, maar de kosten daarvoor worden niet op de dader verhaald. Wel krijgt hij een boete van 500 euro, waarvan 250 euro voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar.

'Misselijkmakend'

Een aantal medewerkers van Sportvisserij Oost-Nederland waren in de rechtszaal getuige van de behandeling van de zaak. Na afloop reageerden ze teleurgesteld op de uitkomst. "Je kunt kennelijk maandenlang iemand beledigen, hem kapot maken op internet en dan weg komen met een kleine boete."
Ook Hans Gels, directeur van de Federatie Sportvisserij Oost-Nederland, is niet tevreden. "Het heeft best impact op onze mensen en met dat in het achterhoofd vind ik de straf heel erg mild. Als je mensen NSB'er noemt of zelfs vergelijkt met Adolf Hitler, dan vind ik dat misselijkmakend. Dat je dan weg komt met een dergelijke geldboete, dat is ronduit teleurstellend."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.