Nieuws

Aangetroffen lichaam Bruchterveld is van vermiste Enschedeër; politie vermoedt misdrijf

Politie wil tips over verdwijning en dood Jihad Jafo
Politie wil tips over verdwijning en dood Jihad Jafo © Politie Oost Nederland
Het lichaam dat gistermiddag in een watergang van kanaal Almelo -De Haandrik werd gevonden, is van de vermiste Jihad Jafo uit Enschede. Dat meldt de politie vanavond op basis van een sectie op het stoffelijk overschot van de man. De politie gaat uit van een misdrijf.
Het lichaam werd vlak bij een brug van de straat Het Lijntje ontdekt. De politie heeft behalve het uitspreken dat ze "beschikt over aanwijzingen dat hij door een misdrijf om het leven is gekomen", geen nadere informatie verstrekt. Het onderzoek is nog in volle gang.
Onderzoek in Bruchterveld na het aantreffen van het lichaam

Vermissing

De 32-jarige Jihad Jafo werd sinds 6 december vorig jaar vermist. Hij vertrok die maandagavond samen met een vriend vanaf zijn huis aan de Gasjuffer in Enschede. De vriend vertelde de politie eerder dat hij Jihad voor het laatst zag bij de rotonde aan de Euregioweg en de Sleutelweg. Jihad zag daar een auto staan met daarin iemand die hij blijkbaar kende en waarmee, volgens de vriend, hij per se in gesprek wilde. Hij is bij die persoon in de auto gestapt. De politie achterhaalde op basis van de telefoongegevens van Jihad dat zijn telefoon om 21.20 uur die avond aanstond in de omgeving van Den Ham. Daarna ontbrak ieder spoor van Jihad.

Wie was Jihad?

Jihad is geboren in Syrië. In een opsporingsbericht meldde de onderzoekers dat het bekend was dat hij ook veel omging met mensen in het Duitse Gronau. Hij kwam daar wel eens in horecagelegenheden. Het rechercheteam hield er rekening mee dat Jihad met iemand een conflict had. Dit zou binnen het criminele circuit kunnen zijn, want in het verleden is Jihad de fout ingegaan omdat hij zich had laten verleiden om drugs te vervoeren. Het is niet duidelijk of hij zich mogelijk weer als koerier heeft laten inzetten.
Advocaat Kalk die de familie van Jihad bijstaat, spreekt van een "buitengewoon treurige situatie." Volgens hem lag het na de vermissing in de lijn der verwachting dat Jihad niet meer in leven zou zijn. Gisteren toen hij vernam dat er ongeveer 17 kilometer vanaf de plek van het laatste levensteken een lichaam was gevonden in Bruchterveld, moest hij meteen aan Jihad denken.

Onderzoek

Het onderzoek gaat zoals vermeld volop verder. De politie wil graag tips van mensen die mogelijk meer weten of bijvoorbeeld beelden hebben. Beide kunnen via het tipformulier worden gestuurd naar de politie. Bellen kan via de opsporingstiplijn 0800-6070 en anoniem een tip doorgeven kan via 0800-7000.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.