Nieuws

Zwolle investeert 16 miljoen in Stadsfoyer Stadshagen

Ontwerp van het nog te bouwen Stadsfoyer bij winkelcentrum Stadshagen in Zwolle
Ontwerp van het nog te bouwen Stadsfoyer bij winkelcentrum Stadshagen in Zwolle © Gemeente Zwolle
Stadshagen groeit in rap tempo. Sociale voorzieningen in de wijk moeten meegroeien, vindt de gemeenteraad van Zwolle. Daarom komt er een nieuw complex bij het winkelcentrum met de naam Stadsfoyer. Het gaat 16 miljoen euro kosten. Het moet het bruisend hart en ontmoetingsplek van Stadshagen worden.
Twee weken geleden was er nog een stevig debat in de gemeenteraad over de plannen voor het Stadsfoyer. Het pand dat de gemeente wil bouwen, wordt verhuurd aan diverse instanties en ondernemers. De raad was bezorgd over de grote uitgave van 16 miljoen euro, terwijl er nog geen intenties zijn getekend met huurders en ondernemers.

Druk

De raad voelde zich onder druk gezet door de projectontwikkelaar die een snelle beslissing wil. De afgelopen twee weken is er nieuwe en voorlopig geheime informatie naar de raadsleden gestuurd. De meeste partijen in de Zwolse raad vonden die informatie voldoende om toch in te stemmen met de uitgave van 16 miljoen euro. Alleen Swollwacht en het CDA stemden tegen.
"We zijn niet tegen het concept" zegt Jan Nabers, fractievoorzitter van het CDA. "Maar er zitten wel grote risico's aan. Want als het duurder wordt, is de gemeente de partij die dat dan moet betalen". Zolang het binnen de 16 miljoen euro blijft, vindt Nabers het een goed plan. "We willen wel dat er getekende huurovereenkomsten achter liggen"

Afspraken

Volgens wethouder Monique Schuttenbeld liggen er al afspraken met de projectontwikkelaar. Die gaan over de totale kosten van het nieuw te bouwen pand en toezeggingen van huurders. De projectontwikkelaar zal daar meer duidelijkheid over geven. "Zonder dat zal de gemeente geen aankoop doen", zegt Schuttenbeld.

Uitbreiding winkelcentrum

Een akkoord voor de 16 miljoen euro van de raad is volgens haar ook nog voor iets anders belangrijk; de bouw van het Stadsfoyer valt samen met de uitbreiding van het winkelcentrum. De investering van 16 miljoen euro ligt stil zolang de raad geen groen licht geeft.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.