Nieuws

Last van meikevers? Denk dan na over andere beplanting

De meeste meikevers zullen binnenkort het loodje leggen. Want nadat ze uit de grond zijn gekropen, leven ze maar enkele weken. Op sommige plekken in de provincie vlogen de kevers massaal in het rond om te paren. De larven zijn dol op dunne wortels van veel planten en grassen die ook in uw tuin staan. En bestrijding lijkt haast onbegonnen werk.
Sander Wentink loopt tussen de buien door langs een beukenhaag in zijn plantencentrum in Markelo. De hovenier kan meepraten over meikevers en hun larven, de engerlingen. "Een jaar of 15 geleden had ik zelf ook een teelt naar de knoppen door engerlingen", vertelt hij. Waarmee hij wil aangeven dat de problemen die de kever en dan vooral de larven veroorzaken, niet per se iets is van de laatste tijd.
"Maar op sommige plekken kun je dit jaar wel veel meikevers zien." Hij schudt aan een beukenhaag en spontaan vallen er een aantal meikevers op de grond. "Je ziet, we hebben er hier ook last van. Niet alleen dus bij de mensen thuis."

Beukenhaag

We hebben warme dagen gehad in mei, ideaal voor de engerlingen. Ze zoeken vanuit diepere grondlagen de jonge, dunne wortelharen op van de planten en struikjes die volop in het blad komen te staan en veel voedingsstoffen nodig hebben. De engerlingen eten die wortelharen waardoor de plant minder goed groeit of zelfs doodgaat. "Een beukenhaag in combinatie met engerlingen betekent vaak einde beuk. Engerlingen zijn er dol op."
Sommige tuinen liggen bezaaid met meikevers
Hoeveel last tuinen en parken dit jaar last hebben van meikevers die er hun eitjes leggen, hangt af van een aantal factoren. "Engerlingen doen het beter in (droge) zandgrond", legt Wentink uit.
En zandgrond hebben we genoeg in delen van bijvoorbeeld Twente en Salland. Vervolgens hangt het ervan af hoeveel engerlingen, de larven van de meikever dus, er in een tuin zitten. En hoe oud ze zijn. Engerlingen leven in cycli van drie tot vijf jaar onder de grond, voordat ze als meikever uitvliegen. In de tussentijd doen ze zich tegoed aan de wortels van hagen en planten. Maar het kan zijn dat het ene perceel dit jaar veel uitvliegende meikevers heeft en een ander perceel een jaar later.

Bestrijding

Hoe dan ook is het moeilijk plagen van engerlingen te stoppen. Ze zijn moeilijk te vinden en een tuin omspitten heeft weinig zin. "Mensen hebben wel eens gevraagd om hun tuin af te graven. Op de korte termijn lost dat het probleem misschien op, maar de larven komen van de buren gewoon weer terug."
En meikevers vliegen deze paar weken ook naar andere plekken om weer eitjes te leggen. "Misschien wel uw opgeschoonde perceel", legt Sander Wentink uit. "In eerste instantie lijkt het dus een goede oplossing, maar het houdt geen stand." Bestrijdingsmiddelen tegen de larven zijn er eigenlijk niet. "Er zijn wel verdrijvingsmiddelen, onder meer met knoflook en ook aaltjes worden gebruikt, zoals bij de eikenprocessierups." En als je meikevers vangt en toevallig kippen hebt, dan is dat ook nog een uitkomst.

Droogte

Wat kun je verder doen tegen engerlingen in de grond? "De grond vochtig houden, al is dat nu ook een discussiepunt, en de grond eens extra bemesten zodat de wortels sterker worden. En soms ook kiezen voor andere beplanting. In plaats van een beukenhaag een meidoornhaag bijvoorbeeld. Die lijkt beter bestand tegen de engerling."
"Maar het probleem los je niet een, twee drie op", verzucht de hovenier. De toegenomen droogteperiodes werken de engerlingen in de zandgronden alleen maar in de hand. We zullen er dus vooral mee moeten leren omgaan. "Dit is ook de plek waar het beestje zich nu eenmaal thuis voelt."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.