Betaald voetbal

Hans Bredewoud na vertrek: "Kon niet meer met open vizier werken bij Heracles Almelo"

Hans Bredewoud
Hans Bredewoud © Nesimages.nl
Na 15 jaar als bestuurder, waarvan de laatste vijf jaar als voorzitter, vertrekt Hans Bredewoud bij Heracles Almelo. Na de degradatie is er in zijn ogen een onhoudbare situatie ontstaan. "Ik kon niet meer met open vizier werken."
Hij was in tegenstelling tot zijn dominante voorganger Jan Smit een voorzitter die, zoals voor zijn aantreden als voorzitter was afgesproken, vanuit de luwte opereerde. Zo verscheen Bredewoud zelden voor een camera, en kwam hij niet in de kleedkamer om de spelers toe te spreken. "Omdat dat niet passend is binnen het voetballandschap zoals we dat nu hebben. Ik vind dat de rol van de directie en niet van het bestuur."

Kritiek

Toch was het uitgerekend zijn voorganger die deze week via de pers kritiek uitte op het beleid van de club. Volgens Jan Smit zijn er keuzes gemaakt die niet hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de club, ontbreekt het “wij-gevoel” en zou Heracles Almelo per direct Nico-Jan Hoogma terug moeten halen.

Wij-gevoel

Over dat wij-gevoel zegt Bredewoud: "Ik denk dat wij in die 15 jaar hele mooie dingen hebben bereikt. Met de nadruk op wij. Niemand heeft dat alleen gedaan. Alles wat is opgebouwd, hebben we samen gedaan."

Vertrouwen

De druk op het bestuur werd in de afgelopen periode onnodig opgevoerd. "Voor mij zijn er in bepaalde mate grenzen overschreden. Het heeft mij doen besluiten om er mee te stoppen. Voor mij is er een onhoudbare situatie ontstaan waarbij ik me ook niet langer prettig voel. Ik was graag doorgegaan, maar ik kon niet meer met open vizier werken. Dat heeft te maken met wederzijds respect en vertrouwen vanuit een deel van de achterban. Intern heb ik enorm veel warmte en steun ervaren, van zowel directie als de mensen op de werkvloer. Dat heeft me goed gedaan."

Druk bestuur

De druk op het bestuur werd niet alleen door de uitlatingen van Jan Smit opgevoerd. "Er is heel veel gebeurd in het afgelopen jaar", ziet ook Bredewoud. De hele situatie rondom Rai Vloet na een dodelijk ongeluk, de sportieve tegenslagen en ook bepaalde supportersgroepen die zich mengden in de discussie of Nico-Jan Hoogma terug moest komen.

Koffie met Hoogma

De voormalige technisch directeur gaf aan open te staan voor een terugkeer in Almelo, en sprak daar over met Bredewoud. "We zijn uiteraard koffie gaan drinken. Dat vond ik normaal omdat ik Nico-Jan ook al zo lang ken. Ik heb hem alleen wel verteld dat er op dat moment geen vacante plek was binnen de club. Men heeft desalniettemin gemeend te moeten blijven roepen dat Nico Jan terug moest komen."

Respect en vertrouwen

Dat Bredewoud opstapt heeft dus niet alleen te maken met de degradatie van de club. "Want dit speelde al langer. Er is een omgeving gecreëerd rondom de club waardoor ik me niet meer voldoende thuis voel. En dat is heel jammer, want ik was graag doorgegaan. Er is alleen geen respect en vertrouwen meer."

Degradatie

Het doet de vertrekkend voorzitter vanzelfsprekend pijn dat de club is gedegradeerd. "Het schijnt redelijk uniek te zijn om met 34 punten te degraderen, maar statistieken zeggen mij niets. Het is uiteindelijk niet goed genoeg geweest om er in te blijven."

Terugkeer

Over de financiële situatie van Heracles Almelo zegt Bredewoud: "Wij zijn een financieel gezonde club met een buffer. Ik denk dan ook dat onze club een succesvol jaar tegemoet kan gaan in de Keuken Kampioen Divisie. Er zitten natuurlijk meerdere clubs op het vinkentouw, maar laten we hopen dat we snel terug keren."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.