Nieuws

Regio barst van mensen die wél kunnen werken maar dat niet doen

Bedrijven hebben grote moeite om voldoende personeel te vinden
Bedrijven hebben grote moeite om voldoende personeel te vinden © ANP / Hollandse hoogte / Peter Hilz
Terwijl overal wordt gekeken hoe het personeelstekort kan worden opgelost, ligt de oplossing wellicht dichter bij huis dan gedacht. Volgens Kennispunt Twente zitten alleen al in deze regio ongeveer 30.000 mensen thuis. Allemaal mensen die best kunnen werken, maar dit om verschillende reden niet doen. Als twintig procent van deze groep aan het werk gaat, is volgens Edwin van de Wiel, onderzoeker bij Kennispunt Twente, een groot deel van het personeelstekort opgelost.
Nieuws over personeelstekort komt inmiddels dagelijks voorbij. Om dit tekort 'aan te vullen' wordt vaak gedacht aan mensen in de bijstand, werkzoekenden of immigranten. Maar zij zijn zeker niet de enige groepen die aan het werk kunnen. Het zogenoemde 'onbenutte talent' wordt vaak vergeten. Deze mensen zijn bijvoorbeeld niet op zoek naar werk, maar wel beschikbaar om te werken. Dit kunnen ook parttimers zijn die meer uren willen maken dan zij nu doen. Dergelijke gevallen worden ook wel semi-werkloos genoemd. Deze groep mensen zit niet in de WW of de Bijstand en is hierdoor moeilijk te bereiken. ''Als deze burgers aan het werk gaan, zou dus een groot deel van het personeelstekort worden opgelost'', aldus van de Wiel.

Semi-werkloos

Iemand die werkloos is, heeft geen baan maar is actief op zoek naar werk. Dertig procent van de 30.000 burgers in Twente is werkloos, de rest is semi-werkloos. Volgens van de Wiel is het opvallend dat er geen loket is voor deze laatst groep. Als er één aanspreekpunt zou zijn, dan kunnen deze mensen makkelijker worden bereikt. Mensen in de bijstand of in de WW kunnen bijvoorbeeld naar het UWV, maar waar kunnen de semi-werklozen naartoe? En hoe kunnen ze worden benaderd? Deze groep mensen heeft nog geen thuis, zegt van de Wiel.
Waar kunnen de semi-werklozen naartoe? En hoe kunnen ze worden benaderd? Deze groep mensen heeft nog geen thuis.
Edwin van de Wiel, Kennispunt Twente

Dichterbij dan je denkt

De gemeente Enschede wil de groep semi-werklozen graag bereiken. Samen met veertien andere gemeenten start binnenkort een actie met gemeente Enschede als kartrekker. De gemeenten hebben in overleg met het UWV, ROC Twente en verschillende werkgevers in de regio, een actie bedacht; ‘’Dichterbij dan je denkt’’. Hiermee hopen ze de groep met onbenut talent te bereiken. Deze campagne gaat binnenkort van start.

Open hiring

Gemeente Enschede wil werkgever en werknemer op een nieuw spoor zetten. Eén van deze manieren is "open hiring". Hierbij zegt een bedrijf: kom morgen maar langs tussen 10:00 en 11:00 uur. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt. ‘’Je hebt hier geen cv of sollicitatiebrief voor nodig. Hierdoor is de drempel laag voor werknemer en werkgever’’, zegt John van der Vegt, bestuursvoorzitter van ROC Twente. Pas op een later moment wordt gekeken naar de kwaliteiten en groeimogelijkheden van de werknemer. Mocht er extra educatie nodig zijn, dan kan dit in samenwerking met het ROC.
Bij Voortman Steel Machinery in Rijssen hebben ze deze manier van solliciteren in maart dit jaar voor het eerst uitgeprobeerd:
De eerste die zich meld bij Voortman Steel Machinery krijgt een baan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.