nieuws

Restauratie Sint Lambertusbasiliek in Hengelo van start

Restauratie in Hengelo van start
Restauratie in Hengelo van start © TC Tubantia / Frans Nikkels
De restauratie van de Sint Lambertusbasiliek van Hengelo is vrijdag begonnen. Burgemeester Schelberg van Hengelo ging met een hijskraan met een bakje omhoog om de pijnappel van de torenspits te halen.
De komende maanden krijgen de spits en toren een veiliger verankering en wordt het voegwerk van de voorgevel vernieuwd. Tijdens de werkzaamheden worden ook door vocht en vorst aangetaste stenen vervangen door nieuwe, speciaal op kleur en formaat gebakken stenen.
Zo wordt zeventig jaar na de bevrijding ook de laatste oorlogsschade gerepareerd. De bombardementen op Hengelo hebben plaatselijk in de toren het verband tussen binnen– en buitenmuur aangetast. Hoewel dit na de oorlog werd gerepareerd, worden binnen– en buitenmuren nu extra verankerd.
Met de restauratie is een bedrag gemoeid van 850.000 euro. Ruim 500.000 euro wordt bijgedragen door de provincie Overijssel, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de gemeente Hengelo. Het resterende gedeelte wordt bijeengebracht door parochie De Goede Herder en de Stichting Restauratie Sint Lambertuskerk.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.