Nieuws

Hennepteelt of overspel? De strafzaak van twee Enschedese Satudarah-minnaars

Hennepteelt (foto ter illustratie)
Hennepteelt (foto ter illustratie) © GettyImages
Hij zou eigenaar zijn geweest van meerdere hennepkwekerijen in Enschede en daar goed geld mee hebben verdiend. Zij zou hand- en spandiensten voor hem hebben verricht. Onderlinge gesprekken tussen hen gingen in versluierde taal. Zelf zeggen ze: "We spraken in codetaal, omdat we een affaire hadden."
De politie wordt eind 2018 op bijzondere wijze op het spoor gezet van een veronderstelde henneporganisatie in Enschede, die banden zou hebben met de inmiddels verboden motorclub Satudarah. Bij de politie worden anonieme, handgeschreven briefjes bezorgd. Daarin wordt gesproken over de 'tweede man' van Satudarah, genaamd MdG.

Weggetipt

Naar hem moest de politie maar 'ns onderzoek doen, was de boodschap op de notitievelletjes. Want MdG zou vrouwen inzetten in zijn criminele organisatie, henneptelers onder druk zetten en bakken vol geld verdienen. Ook zou hij in de wapenhandel zitten en een crystal methlab runnen.
Waarschijnlijk zijn de briefjes geschreven door een drugsorganisatie in dezelfde stad, waar eind 2018 veel opslagplekken van werden ontdekt. Leden van die organisatie dachten dat ze 'weggetipt' waren door Satudarah. Ze wilden wraak nemen. Achteraf bleek de politie de plekken in het vizier te hebben gekregen, omdat die meegelezen had met de communicatie van de drugsbende. Hun gecodeerde mobieltjes waren door knappe recherchekoppen 'gekraakt'.

Stiekem

Maar naar aanleiding van de briefjes start de recherche wel een onderzoeksteam op naar MdG, met codenaam Claus. Telefoons worden afgeluisterd, auto's worden met gps-apparatuur gevolgd en rechercheurs observeren verdachten stiekem.
Politie werd op het spoor van MdG gezet door anonieme briefjes
Politie werd op het spoor van MdG gezet door anonieme briefjes © RTV Oost
Wat agenten opmerken, is dat er een aantal mensen waarschijnlijk bezig zijn met hennepteelt op twee adressen. Aan de Swierstraat en de Lonnekerbrugstraat. Eén van die verdachten geeft toe dat hij de planten verzorgde en dat hij geregeld twee vrouwen naar de plantages bracht om de henneptoppen te knippen.

Behang

Eén van die vrouwen zou de scharrel zijn van MdG. Er worden telefoongesprekken tussen hen afgeluisterd over 'dat het veel te laat wordt', dat 'er behangen gaat worden', waar de 'rollen behang' afgeleverd moeten worden en dat het veel te gevaarlijk is 'met al die camera's'.
Volgens het OM worden met 'behang' de afgeknipte henneptoppen bedoeld. "En er moest niet middenin de nacht geoogst gaan worden." Ook dat de dames door rechercheurs worden gezien met bigshoppers bij de huizen waar de kwekerijen zijn ontdekt, vindt de openbaar aanklager belastend.
Zelf zegt het liefje van MdG: "We moesten alles heel stiekem doen, want zowel hij als ik hadden nog een relatie. Zo waren we bijvoorbeeld bang om gefilmd te worden. En dat het laat was? Ja, hij miste mij."

Geen sporen

Volgens advocaat Van der Wal, die de jonge vrouw bijstaat, hebben de twee minnaars elkaar ontmoet in de growshop van MdG. [In een growshop zijn spullen te koop voor hennepteelt, red] "Zij maakte daar altijd schoon, zo is het contact ontstaan." Maar volgens Van der Wal is er geen enkel bewijs dat z'n cliënte betrokken was bij hennepkwekerijen. "Er zijn geen vingerafdrukken of DNA-sporen van haar in die wiethokken gevonden." Hij bepleit vrijspraak.

Opgeklopt

Strafpleiter Ural staat haar minnaar bij, verdachte MdG: "Deze zaak is door het OM enorm opgeklopt, omdat er mogelijk een link is met Satudarah. Als je goed kijkt, is het niet zo'n bijzondere zaak. Maar hij wordt bijzonder gemaakt. Het OM zit maar wat te gissen." Ook Ural wijst op de geheime verhouding tussen zijn cliënt en de vrouwelijke medeverdachte. "Uiteindelijk is de verhouding toch uitgekomen, hetgeen heeft geresulteerd in een relatiebreuk met zijn vrouw."

Onwel

Het OM vindt dat de minnaars en hun medeverdachten straffen verdienen, variërend van flinke werkstraffen tot enkele maanden celstraf. De zaak tegen één van de medeverdachten werd uitgesteld. Hij werd vanochtend tijdens het begin van de zitting onwel. Ambulancebroeders hebben zich over hem ontfermd. Omdat zijn zaak later wordt gehouden, wacht de rechtbank lang met het uitspreken van een vonnis. Dat zal pas in juli zijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.