Nieuws

Schutter dubbele moord McDonald's Zwolle vol in beeld van beveiligingscamera

Dubbele moord McDonald's Zwolle vol in beeld van beveiligingscamera
Dubbele moord McDonald's Zwolle vol in beeld van beveiligingscamera © RTV Oost
Justitie heeft geen enkele twijfel dat de verdachte die vastzit voor de dubbele moord bij McDonald's in Zwolle, de daadwerkelijke schutter is. De fatale schietpartij is vastgelegd op beveiligingsbeeld, zegt een vooraanstaand medewerker van het OM tegen RTV Oost.
De OM'er, nauw betrokken bij het geruchtmakende moordonderzoek, reageert op vragen van de omroep. Daar waren signalen binnengekomen dat de dubbele moord, ondanks de aanwezigheid van tientallen camera's, juist niet was vastgelegd. Volgens een bron zou de schietpartij zich hebben afgespeeld in, hoe vervelend de woordkeus, een 'dode hoek'. De politie zou derhalve twijfels hebben of de verdachte wel de daadwerkelijke schutter was.
Maar de vooraanstaand medewerker van justitie maakt direct een eind aan die geruchten. "Ik heb de beelden zelf gezien." De OM'er spreekt over een "uitgemaakte zaak".

Heroïne

Grote vraag blijft waarom de verdachte de twee Zwolse broers heeft doodgeschoten. Feit is dat leden van beide families onderwerp van onderzoek zijn geweest in de jaren '90. Ze zouden een rol hebben gespeeld in de heroïnehandel, zoals RTV Oost onlangs onthulde. Ondanks dat het jaren geleden is, kan er in dat milieu nog steeds een motief schuilen, zegt de voormalig onderzoeksleider. "Het geheugen is lang, de rancune groot."
Eén van de slachtoffers verkeerde volgens verschillende bronnen nog immer in het criminele milieu en zou veel schulden hebben. Zijn broer stond in de regio juist bekend als goede ondernemer, met een groot hart. Mogelijk heeft hij zijn broer willen bijstaan in een conflict als mediator.

Hennep

De verdachte, een man uit het Gelderse Rozendaal, is een aantal jaren geleden met zijn vader nog veroordeeld in een hennepzaak. Ook kwam hij na coronatijd in opspraak na een misgelopen mondkapjesdeal. Onduidelijk is of hij een recent conflict had met één van de Zwolse broers. Bronnen spreken over schulden die moesten worden opgelost.
De Zwolse broers werden eind maart rond etenstijd in een volle McDonald's doodgeschoten. Op dat tijdstip waren veel kinderen aanwezig. Slachtofferhulp Nederland geeft aan tientallen bezoekers nog nazorg. In juli zal de eerste openbare rechtszitting zijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.