Nieuws

Nieuwe Zwolse coalitie wil investeren in huizen en duurzaamheid

Stadhuis van Zwolle
Stadhuis van Zwolle © RTV Oost
Ruim twee maanden na de gemeenteraadsverkiezingen heeft Zwolle een nieuwe coalitie. Vanmorgen werd het coalitieakkoord van ChristenUnie, GroenLinks, D66 en CDA gepresenteerd. Burgemeester Snijders wordt de komende jaren bijgestaan door zes wethouders.
Begin april bracht verkenner Arie Slob de vier partijen bij elkaar. Dat GroenLinks en de ChristenUnie in de coalitie zouden plaatsnemen, stond al min of meer vast. De twee partijen zijn met allebei zeven zetels de grootste partijen in de raad.
Slob adviseerde om het CDA en D66 bij de twee grote partijen te zetten. Met als gevolg dat Zwolle de komende jaren bestuurd gaat worden door twee christelijke en twee progressieve partijen.

'Waarde(n)volle toekomst'

Het coalitieakkoord heeft de titel: 'Samen naar een waarde(n)volle toekomst voor Zwolle' gekregen. De partijen willen investeren in nieuwe woningen, voor zowel starters, senioren als mensen met een zorgvraag. Er wordt ingezet op nieuwbouw binnen de stadsgrenzen. Mocht dat niet lukken, willen de partijen kijken naar nieuwbouwplannen buiten de stad. Ook flexwoningen behoren tot de mogelijkheden.
Verder is het de bedoeling dat er in de Zwolse binnenstad steeds minder auto's welkom zijn. In fases wordt het aantal autoluwe gebieden uitgebreid, staat in het akkoord.
Andere vraagstukken waar deze coalitie mee bezig wil, zijn klimaat, sport & bewegen en het terugdringen van drugsgebruik onder jongeren. Zo komt er ondersteuning voor mensen die hun huis willen isoleren. Ook kunnen meer gezinnen, die het niet zo breed hebben, een bijdrage van de gemeente krijgen om hun kinderen te laten sporten.

Hoger parkeergeld?

De gemeente zoekt extra inkomsten. Het is de bedoeling dat er geïnvesteerd wordt in de Spoorzone, Nieuwe Veemarkt en Zwartewaterzone. Om dat te betalen, wil de gemeente subsidies aanvragen in Den Haag.
Maar ook betalen bezoekers aan de stad mee. Er wordt gedacht aan het verhogen van de toeristenbelasting en de parkeertarieven.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.