Nieuws

Zeven jaar cel en tbs voor Zwolse 'Daklozenmoord'

Onderzoek naar de fatale steekpartij in de Bitterstraat
Onderzoek naar de fatale steekpartij in de Bitterstraat © News United
De dakloze Zwollenaar Kevin is veroordeeld tot zeven jaar cel en tbs voor het doodsteken van zijn oude vriend Maarten. De straf is gelijk aan de eis. Ook slachtoffer Maarten was dakloos. Een jaar geleden vond hij in de Zwolse binnenstad de dood na een fatale steek in de rug met een koksmes.
Volgens de rechtbank was Kevin al langer van van plan om Maarten om te brengen. Na een eerdere vriendschap waren ze gebrouilleerd. Volgens Kevin heeft Maarten hem gekleineerd, mishandeld en rondgebazuind dat Kevin pedofiel was. "Ik had dus een verdomd goede reden", heeft Kevin in een afgeluisterd telefoongesprek tegen zijn moeder gezegd.

Vermoorden

Tegen verschillende omstanders heeft hij in de weken voor de fatale steekpartij al verteld dat hij Maarten ging neersteken en zou vermoorden. Uiteindelijk is dat gebeurd op klaarlichte dag in het centrum van de stad.
Ooggetuigen vertellen dat Kevin op de dag van de moord in één streep op zijn slachtoffer afliep. Daarbij had hij hoogstwaarschijnlijk het wapen al vast. Omstanders hebben Kevin vervolgens een stotende beweging zien maken. Daarna is hij rustig weggelopen en heeft het mes in het water gegooid.

Bloed aan handen

Kevin werd na een korte klopjacht aangehouden in park De Weezenlanden, letterlijk met het bloed van Maarten aan zijn handen. Ondertussen was zijn voormalige vriend gestorven, omdat zijn long en slagader waren geraakt met het koksmes.
Kevin heeft niet meegewerkt aan psychisch onderzoek. "Ik heb wantrouwen naar hen." Gedragsdeskundigen hebben wel gerapporteerd nadat ze hem wekenlang hebben geobserveerd. Zij trekken de voorlopige conclusie dat Kevin in een psychose de daad heeft begaan, vermoedelijk door overmatig en stelselmatig drugsgebruik. Mogelijk kampt hij ook nog met een persoonlijkheidsstoornis, maar daar is meer onderzoek voor nodig. Ze hebben tbs geadviseerd. Dat is nu opgelegd door de rechtbank, naast een gevangenisstraf van zeven jaar.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.