Nieuws

Klaphamerdrama Haaksbergen: reconstructie moet meer duidelijkheid verschaffen

Bram, slachtoffer van het klaphamerdrama in Haaksbergen.
Bram, slachtoffer van het klaphamerdrama in Haaksbergen. © Familie Bram
Het Openbaar Ministerie gaat een reconstructie houden van het klaphamerdrama in Haaksbergen. Deze reconstructie moet met name antwoord geven op de vraag hoe het zo gruwelijk mis ging, terwijl de man die de klaphamer bediende daar jarenlange ervaring mee had. Voor de proeven wordt onder meer een klaphamer gebruikt die kort na het drama bij de verkoper in beslag is genomen. Bij de ontploffing op oudejaarsdag kwam de 12-jarige Bram om het leven, terwijl een 11-jarig vriendje zwaargewond raakte aan zijn voet.
De reconstructie beslaat overigens vooral technisch onderzoek. Aan de hand van proeven met meerdere klaphamers wordt onderzoek gedaan naar de explosies die ze veroorzaken. Er worden geen gebeurtenissen van die fatale dag nagespeeld of situaties rond slachtoffers in scène gezet.

Goudhaas 21

Experts van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) hebben in kader van het dossier Goudhaas 21 - zoals het onderzoek heet - de afgelopen maanden de toedracht rond de fatale explosie reeds uitvoerig onderzocht. De reconstructie en de uitkomsten ervan vormen een belangrijke aanvulling daarop.
De proeven met de klaphamer staan begin juli op de agenda en worden gehouden op een afgeschermd militair terrein.

Vergelijking maken

Justitie heeft kort na het dodelijk incident bij de verkoper van de klaphamer enkele klaphamers in beslag genomen. Deze exemplaren zijn van hetzelfde type als waarmee het misging.
Los van de in beslag genomen klaphamers heeft justitie ook enkele andere exemplaren - afkomstig van andere producenten - ter beschikking. Om zo een vergelijking tussen de verschillende types te kunnen maken.

Toejuichen

Meteen al na het dodelijke incident drong Janbart Kalk, advocaat van de Haaksbergenaar die de klaphamer bediende, aan op grondig onderzoek. Hij juicht het dan ook toe dat justitie binnenkort een reconstructie houdt. "Mocht daaruit blijken dat aan mijn cliënt een gebrekkig product is verkocht, wordt het nog lastig om naar hem te wijzen."

Jarenlange ervaring

Eerder al vertelde Kalk tegenover RTV Oost dat zijn cliënt jarenlange ervaring heeft met klaphamers.
Hoewel de klaphamer een relatief onbekend fenomeen is, was de Haaksbergenaar er dus vertrouwd mee.
Sinds hij met zijn gezin zes à zeven jaar geleden naar het huidige woonadres aan de Albert Cuyplaan was verhuisd, was het traditie om samen met andere omwonenden rond de jaarwisseling een klein buurtfeestje te organiseren. Daarbij werd geknald met een klaphamer, waar de Haaksbergenaar samen met een andere buurtbewoner gebruik van maakte.
Tekst gaat verder onder foto
Na het klaphamerdrama werd op de plek des onheils een gedenteken opgericht voor de omgekomen Bram.
Na het klaphamerdrama werd op de plek des onheils een gedenteken opgericht voor de omgekomen Bram. © RTV Oost / Jan Colijn
Maar juist omdat deze klaphamer nogal groot van formaat was en zwaar om te vervoeren, had de man een kleiner en handzamer exemplaar aangeschaft. Die had hij uiteindelijk gevonden op internet. Uitgerekend met deze kleinere klaphamer liep het uit de hand.
De reconstructie van justitie richt zich onder meer op de deugdelijkheid van het apparaat. Met name omdat het slachtoffer werd getroffen door rondvliegend metaal.

Uiterst explosief

Maar ook wordt het poeder, zoals dat is gebruikt in Haaksbergen, onderzocht,
Het poeder voor klaphamers is er berucht om dat het uiterst explosief is. Zo krijgen gebruikers het dringende advies om bij het roeren nooit metalen voorwerpen te gebruiken omdat het kleinste vonkje al een ontploffing kan veroorzaken.
Advocaat Kalk benadrukte eerder al dat zijn cliënt het poeder kant en klaar - tegelijk met de klaphamer - heeft gekocht en er dus niet zelf op de een of andere manier mee aan de slag is gegaan.

Reactie OM

Een woordvoerder van het OM laat in een reactie weten dat er proeven worden uitgevoerd met vergelijkbare klaphamers zoals die is gebruikt in Haaksbergen. Dat gebeurt op een militair terrein dat hermetisch is afgesloten. Alleen de diverse procesdeelnemers in deze zaak mogen erbij zijn, aldus de zegsman.
Volgens de woordvoerder is het politieonderzoek nog niet afgerond en is het onduidelijk hoe lang dat nog in beslag gaat nemen. Vervolgens moet justitie nog een beslissing nemen of de Haaksbergenaar die de klaphamer bediende strafrechtelijk wordt vervolgd.

'Poeder aangestoken'

Sébas Diekstra staat als advocaat de ouders bij van de omgekomen Bram. De raadsman verwijst naar eerdere verklaringen van getuigen, die de recherche vertelden dat de man met de klaphamer met een sigarettenaansteker eerst zou hebben geprobeerd om het poeder aan te steken. Volgens experts is dit tegen de instructies in. Meteen daarna kwam de hamer naar beneden en volgde de explosie, die tot ver in de omtrek te horen was.
Diekstra: "Er is hier opzettelijk een ontploffing teweeg gebracht met de dood van de zoon van cliënten tot gevolg. Dit zou als een zeer ernstig misdrijf kunnen worden gekwalificeerd. Wij gaan er vanuit dat wij snel bericht krijgen van het OM over verdere strafvervolging."

'Snel duidelijkheid'

Ook Janbart Kalk, advocaat van de verdachte Haaksbergenaar, zegt te hopen dat die beslissing over strafvervolging niet lang meer op zich laat wachten. "Het is goed dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt In het belang van alle partijen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.