Nieuws

Qbuzz maakt bezwaar tegen gunning van busvervoer IJssel-Vecht aan concurrent

In dit gebouw bij Station Amersfoort zit het hoofdkantoor van vervoerder Qbuzz.
In dit gebouw bij Station Amersfoort zit het hoofdkantoor van vervoerder Qbuzz. © ANP
Vervoerder Qbuzz tekent bezwaar aan tegen de gunning van de busconcessie IJssel-Vecht aan EBS. Vorige maand maakte de provincie Overijssel bekend dat EBS de komende 13 jaar het busvervoer in het gebied IJssel-Vecht mag verzorgen. Naast Qbuzz was ook Keolis in de race voor de aanbesteding.
Qbuzz was niet bereikbaar voor commentaar. Volgens gedeputeerde Bert Boerman tekent Qbuzz bezwaar aan omdat ze het aanbod van EBS 'niet rendabel' beschouwen. EBS zou meer ritten bieden dan financieel uit zou kunnen, meent Qbuzz volgens Boerman.
De gedeputeerde is het hier niet mee eens. "Ieder bedrijf maakt zijn eigen berekeningen, maar als provincie hebben wij het bod van EBS als realistisch beoordeeld. Ik zie de rechtsgang daarom met vertrouwen tegenmoet", zegt Boerman.

Voorbereiden op overname

"Het bezwaar van Qbuzz wordt in een juridische procedure behandeld", zeggen de provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland in een gezamenlijk persbericht. Ondertussen gaat EBS 'gewoon' door met de voorbereiding op de overname.
Vanaf december dit jaar neemt EBS het stokje over van Keolis. In eerste instantie gaat het daarbij om het stad- en streekvervoer het noordwesten van Overijssel en de Veluwe; vanaf december 2023 komt daar de regio IJsselmond (met een deel van Flevoland) bij.
Met de huidige aanbesteding is dertien jaar lang 80 miljoen euro per jaar gemoeid; 10 miljoen minder dan waarvoor Keolis de aanbesteding in 2019 won.
Lees hier meer over de veranderingen die EBS wil doorvoeren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.