Nieuws

Museum Buurt Spoorweg Haaksbergen ontfermt zich over tiny house in spoorwegwagon

Een spoorwegwagon omgebouwd tot tiny house
Een spoorwegwagon omgebouwd tot tiny house © Museum Buurt Spoorweg Haaksbergen
Het wordt een heel spektakelstuk, maar het is voor de Museum Buurt Spoorweg (MBS) in Haaksbergen een van de laatste kansen om in het bezit te komen van een rijtuig van een lokaalspoor. En hoe toepasselijk en actueel: de spoorwegwagon deed decennialang dienst als tiny house.
Voor de grote fusie tot Nederlandse Spoorwegen telde ons land meerdere zogenoemde lokaalsporen. In de loop der tijd is er weliswaar het nodige materieel van deze lokaalsporen op de schroothoop beland, maar dank zij de inspanningen van het vrijwilligerskorps van de MBS is het gelukt een aantal topstukken van dit rijdend cultuurhistorisch erfgoed voor de sloophamer te behoeden.
Zo is de MBS er volgens Frank Vergeer deze keer in geslaagd om een van de laatste lokaalspoorrijtuigen te redden, die nog in particuliere handen is.
De spoorwegwagon in oorspronkelijke staat.
De spoorwegwagon in oorspronkelijke staat. © MBS
De wagon - oorspronkelijk eigendom van het Spaats Spoor - was vlak na de oorlog omgebouwd tot huis en stond sindsdien in een tuin in Bosch en Duin. Dit huisje, dat tot voor kort nog werd bewoond, wordt binnenkort door vrijwilligers van de MBS opgehaald en per speciaal transport overgebracht naar het station in buurgemeente Boekelo.
"Een heel spektakel en een kostbaar project, maar via sponsoring hebben we dit voor elkaar gekregen", aldus Vergeer.

Tiny house

Voor het transport wordt het huis eerst gedemonteerd tot wagon. "Waarna we het op zaterdag 4 juni overbrengen naar ons museumdepot in Boekelo. Het is de bedoeling om het op termijn weer om te bouwen tot het tiny house annex noodwoning, zoals het dat decennialang was", aldus Vergeer.
Frank Vergeer van de Museum Buurt Spoorweg in Haaksbergen.
Frank Vergeer van de Museum Buurt Spoorweg in Haaksbergen. © MBS
Hoe hoog de woningnood ook vandaag de dag nog is, bleek al snel. Spontaan meldden zich al diverse MBS-vrijwilligers die er wel in willen wonen.
"Hoewel we als museum best wat geld kunnen gebruiken, is dat niet de bedoeling. We willen het in de toekomst namelijk gebruiken als expositieruimte over het lokaalspoor."
Volgens Vergeer zijn er bovendien nog enkele objecten van lokaalsporen die op het verlanglijstje van de MBS staan om te gaan restaureren. "Al zullen we daarvoor eerst nog wat fondsen moeten werven. Maar we willen als MBS het lokaalspoor, zoals Nederland dat ooit kende, de komende jaren weer op de rails zetten."
Het voormalige tiny house is vanaf zondag 5 juni te zien in Boekelo.
De MBS houdt Hemelvaartsdag en vrijdag open dag.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.