Nieuws

Horeca-opleidingen weer in de lift bij ROC van Twente, maar zorgen over de toekomst blijven

Senior-instructeur Frank Stehr en eerstejaarsstudent Jens van de Wetering
Senior-instructeur Frank Stehr en eerstejaarsstudent Jens van de Wetering © RTV Oost
2021 was een dieptepunt voor de horecaopleidingen van het ROC van Twente. Corona liet z'n sporen achter en maakte van de horeca een onzekere sector. Nu we weer 'gewoon' uiteten kunnen, zit ook het aantal aanmeldingen voor de opleidingen voorzichtig in de lift. Maar de langetermijnzorgen zijn nog lang niet verdwenen. "Het wordt een grote uitdaging om personeel te werven én te houden in de horeca."
Dat studenten terughoudend waren in het kiezen voor de horeca, begrijpt Erik Koldewijn. Hij is directeur van het college voor Hospitality & Wellness. "Ze kiezen voor een beroepsopleiding om een beroep te leren en uit te oefenen. Als dat in de praktijk niet mogelijk is op dat moment, dan is het logisch dat je ook een terugloop in studentenaantallen ziet."
Zo staat het er nu voor bij de vakopleiding horeca op het ROC van Twente:
Horeca-opleidingen weer in de lift bij ROC van Twente, maar zorgen over de toekomst blijven
Frank Stehr begeleidt de horecastudenten aan het ROC van Twente. Hij maakte zich nog niet meteen zorgen, maar de lage aantallen zette hem wel aan het denken. "Je hoopt dan dat het nog toe zal nemen naarmate de zomervakantie vordert. Maar uiteindelijk stagneert het. Dan ga je je wel afvragen wat we anders kunnen doen."
Er zijn natuurlijk ook uitzonderingen. Eerstejaarsstudent Jens van de Wetering kreeg juist in coronatijd steeds meer passie voor koken. "Ik vond het heel erg leuk om te doen en kon anderen er ook blij mee maken. Daar wilde ik dus wel wat meer mee doen en zodoende ben ik geswitcht." Zelf heeft Jens, ondanks de lockdown, nooit getwijfeld. "Maar ik kan me heel goed voorstellen dat het op zo'n moment best lastig is om te beslissen of je er wel of niet mee door wilt gaan."

'Stukje entertainment'

Zo werden er workshops georganiseerd en veel online open dagen gehouden. Met succes. Inmiddels is het 1 mei geweest, een belangrijke inschrijfdatum voor scholen, en zijn de aantallen weer een stukje rooskleuriger. In 2021 hadden 93 studenten zich aangemeld voor de vakopleidingen horeca. Momenteel zijn dat er 109. Ook het aantal aanmeldingen voor de opleiding 'manager/ondernemer horeca' is licht gestegen.
"Het beroep waar wij voor opleiden is toch een stukje entertainment", aldus Stehr. "De gast kan thuis eten, maar uiteten is toch iets anders. Ik heb nooit het idee gehad dat dat zou verdwijnen."

Toekomstproblemen

Ondertussen is er een groot personeelstekort in de horeca. Vacatures vliegen je in elk restaurant om de oren. Mensen die voor corona als kok of ober werkten, zijn tijdens de crisis geswitcht van baan. Maar de aanwas blijft dus beperkt. En daarom ziet directeur Koldewijn voor de toekomst problemen.
De vraag op de arbeidsmarkt is zeer groot
Erik Koldewijn, directeur college Hospitality & Wellness
"Twente is wel een krimpregio en de vraag op de arbeidsmarkt is zeer groot. We hebben de komende tien jaar te maken met een terugloop van jonge Tukkers. Dat doet iets met de instroom. En als de vraag zo sterk blijft, dan wordt de uitdaging om horecapersoneel te werven én te houden een hele grote."
Wat ze daar bij het ROC van Twente nu al aan kunnen doen? Koldewijn zegt dat er geen kant-en-klare oplossing is. "Maar we kijken samen met het bedrijfsleven in de regio naar wat de best passende opleidingen zijn en we besteden aandacht aan de vitaliteit van de medewerker. Zodat we ze op kunnen leiden voor de horeca, maar ze ook kunnen houden in de horeca."
Volgens Stehr kleeft er aan dit alles in ieder geval één voordeel. "Er is voldoende werk. Dus wij zijn niet bang dat we opleiden tot werkeloosheid."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.