Nieuws

Optimisme bij ondernemers in de provincie krijgt een knauw

Ondernemers waren optimistischer de laatste tijd maar de oorlog in Oekraïne zorgt voor een dipje.
Ondernemers waren optimistischer de laatste tijd maar de oorlog in Oekraïne zorgt voor een dipje. © RTV Oost
Het optimisme onder Overijsselse ondernemers dat de afgelopen maanden groeide, heeft plaatsgemaakt voor licht pessimisme. Oorzaak is de oorlog in Oekraïne. Dat blijkt uit het ondernemerspanel ‘van Crisis naar Crisis’ dat is uitgevoerd in opdracht van VNO-NCW Midden, MKB-Nederland Midden en provincie Overijssel.
Door de coronacrisis was het voor veel ondernemers moeilijk om het hoofd boven water te houden. Waar de afgelopen periode de economie weer aangetrokken is, gooit de oorlog in Oekraïne roet in het eten. Ook in Overijssel merken ondernemers de effecten van de oorlog.

Terug op niveau

Bij tweederde van de betrokken ondernemers is de omzet op het niveau van vóór de coronacrisis. Bij veertig procent van hen is de omzet zelfs gestegen. Na de coronacrisis waren de ondernemers dan ook redelijk optimistisch gestemd. Dat optimisme heeft door de oorlog in Oekraïne plaatsgemaakt voor een licht pessimisme.
Meer dan de helft van de ondervraagde ondernemers in Overijssel voelt de impact van de oorlog in Oekraïne. Toch verwacht een overgroot deel niet dat deze nieuwe crisis tot faillissementen of gedwongen ontslagen zal leiden. 72% van deze ondernemers zegt ook geen behoefte te hebben aan extra ondersteuning vanuit de overheid.

Grondstoffen

Bedrijven in de landbouw, de industrie en de bouw & installatietechniek ervaren meer problemen. Het onderverdelen van schaarse grondstoffen, met de bijbehorende prijsstijgingen, in combinatie met hoge energiekosten komen in deze sectoren hard aan.
Ondernemers geven juist nu meer prioriteit aan duurzaamheid en circulair ondernemen. Deze vooruitstrevendheid zien we vooral terug in de landbouw, industrie en bouw & installatietechniek. Bovendien geeft een deel van de ondernemers aan dat circulair ondernemen op de lange termijn voor een verlaging van kosten zorgt.

Hulp overheid

De overheid kan daar volgens ondervraagde ondernemers bij helpen door fiscale maatregelen te nemen, innovatie en samenwerking te subsidiëren en het delen van ervaringen tussen ondernemers te bevorderen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.