Nieuws

Holten krijgt eindelijk langverwachte koopzondag

De winkels in Holten mogen nu ook open op zondag
De winkels in Holten mogen nu ook open op zondag © RTV Oost / Emiel Houben
De winkeliers in Holten hebben er jaren op moeten wachten maar nu wordt dan eindelijk ook hier de koopzondag ingevoerd. De gemeenteraad van Rijssen-Holten stemde vanavond met 13 tegen 12 voor de openstelling op zondag in Holten, maar niet in Rijssen.
Al in 2018 was er een raadsmeerderheid voor openstelling van de winkels op zondag in Holten. Tijdens de college-onderhandelingen tussen SGP, CU, CDA en Gemeentebelang is desondanks afgesproken om de koopzondag niet in te voeren.
Na de verkiezingen van dit jaar bestond er nog steeds een raadsmeerderheid voor een openstelling van winkels op zondag in Holten. Nog voor het nieuwe coalitieakkoord gesmeed was maakte GroenLinks/PvdA (Samen Lokaal) gebruik van het interbellum en diende een initiatiefvoorstel in.
Er moet ruimte zijn voor verschil tussen de sterk verschillende kernen. Daarom is er in dit voorstel ruimte voor kerkgangers
Rindert Ekhart, CDA

Winkels in Rijssen blijven dicht

In dit voorstel blijven de winkels in Rijssen dicht. De winkels in Holten gaan open vanaf 13:00 tot 18:00 uur om kerkgangers in de ochtend de ruimte te geven.
Niet onverwacht was de SGP tegen het voorstel. In de woorden van fractievoorzitter André Scheppink: "De zondagsrust is niet alleen belangrijk volgens onze christelijke overtuiging. Iedereen is gebaat bij één dag rust".

Verschil in kernen

De VVD neemt vanaf volgende week als nieuweling plaats in de coalitie. Die partij is voor de openstelling op zondag in Holten. "Wij zijn van de liberale principes. Wij willen niemand drempels opwerpen", aldus fractievoorzitter Bart-Jan van den Berg.
Het CDA, dat tijdens de vorige verkiezingen ook al voor openstelling van winkels op zondag in Holten was en dat ook nu in haar verkiezingsprogramma had staan, stemde nu dan ook logischerwijs voor. "Er moet ruimte zijn voor verschil tussen de sterk verschillende kernen. Daarom is er in dit voorstel ruimte voor kerkgangers. De winkels in Rijssen gaan niet open", zegt fractievoorzitter Rindert Ekhart.

Nieuwe coalitie

Volgende week wordt het nieuwe college van SGP, CU, CDA en VVD geïnstalleerd. De wethouders Bert Tijhof, Ben Beens en Erik Wessels blijven, de VVD heeft Rob de Koe voorgedragen als wethouder.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.