Nieuws

Dauwpop mag op Hemelvaartsdag na twee jaar weer los: "Alsof we het voor het eerst weer doen"

Beeld van Dauwpop in 2019
Beeld van Dauwpop in 2019 © Archief RTV Oost
Hemelvaartsdag: traditioneel de dag om vroeg op de fiets te stappen en de provincie in te trekken of zelfs verder dan de provinciegrenzen. Ook vandaag kan dat, want er is genoeg te doen in Overijssel. In Hellendoorn wordt vandaag en morgen het Dauwpop Festival gehouden, In Hengelo is er het familiefestival Krang en in Zwartsluis zijn de Nationale Sleepbootdagen.
De grootste publiekstrekker vandaag en morgen is ongetwijfeld Dauwpop in Hellendoorn. En ook daar geldt: eindelijk mag het weer, want corona was de afgelopen twee jaar ook voor dit festival een grote spelbreker. Het evenement is vandaag helemaal uitverkocht, maar voor morgen zijn er nog wel wat kaarten.
Dauwpop mag op Hemelvaartsdag na twee jaar weer los
"Ik vind het spannend, want het is vol", zegt directeur Rob Telgenkamp van Dauwpop. "Het is net alsof we voor het eerst weer een evenement doen, na ruim twee jaar niks gedaan te hebben."
De Editors vrijdag vind ik ook wel kicken
Rob Telgenkamp, directeur Dauwpop
Die spanning zit 'm onder meer in de vraag of de organisatie van het evenement 'scherp' is. "Er zitten ook een paar nieuwe mensen in het team die nog nooit een feest hebben gedaan en dat maakt het wel spannend."

Lastig

Telgenkamp schetst dat de wereld raar in elkaar zit, tegenwoordig. Waar er de afgelopen twee jaar niet of nauwelijks werk was in de evenementen- en festivalsector is het nu, nu er weer werk is, juist lastig om mensen te krijgen. "Wij hebben er nog niet zoveel last van, maar ik hoor wel van collega's die toch wel heel veel problemen hebben met materiaal en personeel ook. Het staat een beetje op zijn kop."
Ik vind het spannend want het is vol
Rob Telgenkamp, directeur Dauwpop
Telgenkamp zegt dat de organisatie achter Dauwpop zich wel redt, maar het gevoel is toch een beetje 'unheimisch'. Wat het misschien nog wel extra spannend maakt voor Telgenkamp en zijn mensen is dat Dauwpop voor het eerst een volwaardig tweedaags festival is. "We deden wel eerder extra avonden met een concert van een grote naam. Status Quo bijvoorbeeld of Simple Minds hebben wel eens gehad, maar we hebben nooit echt een tweede volledige Dauwpopdag gehad."
Een paar jaar geleden waren de Kaiser Chiefs ook te gast op Dauwpop. Bandleden hadden het terrein verkend en waren helemaal enthousiast. "Op het podium zeiden zij al: 'jullie zijn helemaal besodemieterd dat je dit voor één dag bouwt'. Dat wisten we natuurlijk zelf ook wel", verklaart Telgenkamp de gedachte achter die tweede volwaardige festivaldag.
Ze ontdekken ons steeds meer en waarderen ook de charme van het festival
Rob Telgenkamp, directeur Dauwpop
De organisatie heeft een risico-afweging gemaakt. De vraag gesteld of Dauwpop een tweedaags festival is. "Het is voor heel veel mensen een soort reünie, maar ons publiek is ook brede geworden, deels landelijk. Ze ontdekken ons wel steeds meer en ze waarderen ook de charme van het festival."

Zekerheidje

Maar is dat nog wel een risico, zo'n tweede dag? Dauwpop lijkt in de jaren voor corona uitgegroeid tot een zekerheidje. "Nu is 'ie goed", zegt Telgenkamp. Maar dat is toch elk jaar weer de vraag. "En we hadden natuurlijk al een uitverkochte dag. Dat was ook wel één van de redenen om te zeggen: laten we het maar proberen."
Waar kijkt Telgenkamp met veel naar uit de komende twee dagen? "Wolfmother, Claw Boys Claw en ik vind Kensington nog steeds de grootste band van Nederland. En de Editors vrijdag vind ik ook wel kicken."
RTV Oost doet vandaag op radio, tv en online verslag van wat er te beleven is op deze Hemelvaartsdag. Verslaggevers zijn onder meer bijbij Dauwpop in Hellendoorn, Krang in Hengelo, de autorodeo in de Hoeve en de Nationale sleepbootdagen in Zwartsluis. Op televisie is 's avonds een special te zien, verslaggevers melden zich op de radio en ook op de site is terug te vinden wat er vandaag in de provincie te beleven is.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.