Nieuws

Ondanks 'opstartprobleempjes' is Zwartsluis klaar voor Nationale Sleepbootdagen

In totaal liggen er bijna 200 slepers en opduwers aan het Zwarte Water.
In totaal liggen er bijna 200 slepers en opduwers aan het Zwarte Water. © RTV Oost / Robert Jansema
In Zwartsluis worden de puntjes op de ‘i’ gezet voor de vijftiende editie van de Nationale Sleepbootdagen. Vanuit het hele land komen schippers met hun opduwer of sleepboot naar het havenplaatsje om te genieten van historische schepen en de bijbehorende gezelligheid.
Het was lang billenknijpen voor de organisatie én sleepbootliefhebbers. Dit keer was het niet de pandemie die zorgde voor spanningen, maar de benodigde stikstofvergunning. “We hebben aanpassingen moeten doen in het programma. Zo zijn er geen demonstraties van oude motoren en worden de trekproeven tussen sleepboten dit jaar niet meer gehouden”, vertelt Anja Bos namens de organisatie over de verholpen opstartproblemen.
Toen de vergunning enkele weken geleden tóch nog binnenkwam, klonk een zucht van verlichting door het dorp. “We hebben hier enorm naar uitgezien als dorp. Na vier jaar kunnen we ons beste beentje weer voor zetten. Het heeft enorm veel inspanning gekost om alles op het laatste moment te regelen, maar we zijn enorm blij dat het allemaal gelukt is”, vult Bos aan.
De 15e Sleepbootdagen duren tot en met zaterdag
Dat beaamt ook de Zwolse familie Veldman. Ze hebben tot nu toe al veertien van de vijftien edities meegemaakt: “Om het jaar komen we naar Zwartsluis. Het is vanuit Zwolle een kleine twee uur varen. We zijn echt blij dat het door kon gaan. Want het is niet alleen een leuk feest voor Zwartsluis, ook sleepbootliefhebbers onder elkaar kijken er reikhalzend naar uit.”
De Sleepbootdagen worden vanmiddag om twaalf uur geopend. Eén van de hoogtepunten is de verlichte avondvaart door Zwartsluis op donderdagavond. Vrijdag en zaterdag zijn er tal van activiteiten, rondvaarten en markten in het dorp.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.