Nieuws

Zo beleefde Overijssel Hemelvaartsdag

Deze bezoekers van Dauwpop hebben het naar hun zin.
Deze bezoekers van Dauwpop hebben het naar hun zin. © RTV Oost
Het is Hemelvaartsdag, een goede dag om er op uit te trekken. Vanmorgen vroeg konden mensen in Heino bijvoorbeeld al dauwzwemmen. En op Dauwpop in Hellendoorn waren de omstandigheden ideaal; niet te warm, een zonnetje en vroeg in de middag ook al gezellig druk. Een overzicht van hoe in Overijssel Hemelvaartsdag werd beleefd.
Het heeft vier jaar geduurd en dus vierde Zwarsluis vanmiddag de terugkeer van de Nationale Sleepbootdagen. Vanuit het hele land komen schippers met hun opduwer of sleepboot naar het havenplaatsje, waarvan het doorgaan opnieuw nog even spannend was. Maar vandaag, morgen en overmorgen kunnen sleepbootliefhebbers hun hart ophalen.
Impressie van de eerste dag van de Nationale Sleepnootdagen in Zwartsluis

Autorodeo De Hoeve

Liefhebbers van spektakel moesten vandaag in Sint Isidorushoeve zijn bij de Zomerfeesten De Hoeve. Daar stond de autorodeo weer op het programma. 230 rijders gingen er van start.
Spektakel tijdens de autorodeo in De Hoeve

Festival Krang

In Hengelo was het gezellig bij het familiefestival Krang in stadspark Weusthag. "Het voelt als thuiskomen", zegt Johan de Jong, directeur van Metropool dat nauw betrokken is bij de organisatie van het festival. Twee jaar lang kon ook dit festival niet doorgaan, maar nu alles weer mag, voelt het volgens De Jong allesbehalve onwennig. "We zien allemaal blije mensen en de indrukken van drie jaar geleden zie je nu al weer terug."
Bezoekers van Krang bij de vijver in stadspark Weusthag in Hengelo.
Bezoekers van Krang bij de vijver in stadspark Weusthag in Hengelo. © RTV Oost
Bezoekers vermaken zich ook prima. "Eindelijk weer een festival, leuk", zegt een bezoeker uit Goor. "Ik ben hier met wat vrienden en sommige mensen kom ik eigenlijk alleen hier tegen."
Krangfestival in Hengelo heeft voor elk wat wils.
Volgens de Jong is het Amaliaveld absoluut een plek die bezoekers van het festival moeten opzoeken. "Daar staan live bandjes, die voor ons als Metropool bekend zijn, maar hier kunnen we ze laten zien aan een wat breder publiek."
Gezellige drukte bij festival Krang in Hengelo.
Gezellige drukte bij festival Krang in Hengelo. © RTV Oost
Behalve muziek is er ook theater, kunst en ook voor kinderen is er genoeg om mee te spelen aanwezig op het terrein. "Je kunt hier ook gezellig aan het water zitten. Er is van alles te doen."
Een glasdraaier aan het werk op Krang in Hengelo: muziek dus in allerlei soorten op het  festival.
Een glasdraaier aan het werk op Krang in Hengelo: muziek dus in allerlei soorten op het festival. © RTV Oost

Dauwpop

Op Dauwpop was het al snel vrij druk. En dat is ook niet voor niks, want onder meer Kensington staat daar later vandaag op het podium. De eerste dag van het tweedaagse festival is uitverkocht. Het is ideaal festivalweer. Een lekker zonnetje, maar niet te warm.
Deze bezoekers van Dauwpop hebben het naar hun zin.
Deze bezoekers van Dauwpop hebben het naar hun zin. © RTV Oost
Een groepje festivalgangers uit Lemele heeft al een plekje gevonden. "Vaste prik voor ons", zegt één van de mannen aan het tafeltje als hem gevraagd wordt of hij een vaste bezoeker is van het festival. "Lekker sfeertje, het is gemoedelijk. Er zijn veel bekenden van ons. Als de sfeer goed is, is het helemaal prima."
Dit was Dauwpop op Hemelvaartsdag
De groep komt voor rockmuziek naar het festival. Met een knipoog: "Mijn maten houden van bier drinken, maar ik kom voor de muziek." Ze komen onder meer voor Kensington vandaag naar Dauwpop. Bier wordt er al volop gedronken. "We hebben twee jarigen in ons midden, dus dan komen er wat rondjes."
Dauwpop rond twee uur vanmiddag
Dauwpop rond twee uur vanmiddag © RTV Oost
En op festivals, zo ook op Dauwpop, gebeuren ook weleens gekken, bizarre en spannende dingen:

Dauwzwemmen

De dauwzwemmers in Heino hadden geluk vanmorgen. Want terwijl ze daar in het water lagen, brak ook nog even de zon door, wat het zwemmen best aangenaam maakte.
Dauwzwemmen in Heino
Nou is dauwtrappen een traditie in Overijssel, maar in Heino wordt ook al een tijdje dauwzwemmen georganiseerd op Hemelvaartsdag. "Ik werk hier nu vier jaar", zegt één van de badmeesters. "Het is voor mijn tijd al begonnen. Het zwembad bestaat vijftig jaar dus ik denk dat dauwzwemmen al heel lang bestaat."

Lekkere temperatuur

Maar je moet er maar zin in hebben; op je vrije dag al ruim voor acht uur 's ochtends in het water liggen. "De zon schijnt nu, het is een lekkere temperatuur en de mensen zijn vrolijk. Wat wil je nog meer?" Ook voor de badmeester is het een leuke ochtend, zelfs als je alleen maar aan de kant mag staan om toezicht te houden.
"Het is heerlijk", zegt een vrouw die al in het water ligt. "Helemaal niet koud. Het is fantastisch om de dag mee te beginnen." De glijbaan staat ook al aan maar die laat ze aan zich voorbij gaan. "Daar ben ik te oud voor, dat gaat niet meer lukken."

Oldemarkt

De Lambertusmarkt in Oldemarkt trok vandaag veel bezoekers. Ongeveer 175 marktkramen over een afstand van zo'n twee kilometer waren door het centrum van het dorp te vinden. Dat betekende voor de bezoekers lekker slenteren lang alles dat was uitgestald.
Op de jaarmarkt in Oldemarkt stonden allerlei soorten kraampjes
Op de jaarmarkt in Oldemarkt stonden allerlei soorten kraampjes © Frank Vink
Slenteren langs kraampjes in Oldemarkt
Slenteren langs kraampjes in Oldemarkt © Frank Vink
Gezellige drukte in Oldemarkt
Gezellige drukte in Oldemarkt © Frank Vink

Mooi plaatje

En wie vroeg uit de veren is, loopt ook nog wel eens de kans om iets moois te zien. Het overkwam Daan Obdeijn in Deventer die rond half zes vanmorgen al op de Brink was waar hij een foto maakte van de Waag.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.