Nieuws

Postzegeltuintjes bewijzen dat duurzaam tuinieren kan op tien vierkante meter

Duurzaam tuinieren op slechts tien vierkante meter. Het is niet makkelijk, maar tuinontwerpers op groenfestival Gardenista op Havezate Den Alerdinck in Laag Zuthem laten zien dat het kan.
Kweker Nico Rijnbeek loopt trots over het terrein. Hij heeft de ontwerpers geholpen met het aanleggen en coördineert de wedstrijd. "We hebben de ontwerpers uitgedaagd om met gerecyclede spullen te werken of de biodiversiteit hoog in het vaandel te zetten. En dat is mooi gelukt."
Postzegeltuintjes bewijzen dat duurzaam tuinieren kan op tien vierkante meter

Duurzaam

Anneke Stolk heeft een postzegeltuin gemaakt die volledig duurzaam is. "Het kastanjehout komt uit Nederland, dus dat is niet uit een ver land gekomen. De regenton vangt het regenwater op en dat wordt weer gebruikt in het vijvertje. En zelfs het split dat water doorlaat, is gemaakt van olivijn en vangt CO2 op."
postzegeltuin Anneke Stolk
postzegeltuin Anneke Stolk © Jauke Boerdam

Biodiversiteit

Merel Schrier heeft een verticale stadstuin ontworpen van regenpijpen en dakgoten. "Ik heb kleine plantjes in de dakgoten gezet en deze aardbei is heel blij met dit concept." De aardbeien glimmen rood in de zon. "Om de biodiversiteit te versterken heb ik een vogelnestje en een insectenhotel in de regenpijp gemaakt."
Merel Schrier heeft een verticale stadstuin gemaakt
Merel Schrier heeft een verticale stadstuin gemaakt © Jauke Boerdam

Vakantiegevoel

Marc Hilhorst vindt het ook belangrijk dat je je vrij voelt in je tuin. "Ook al is hij maar tien vierkante meter, dan nog mag het van mij wel lijken op een vakantieoord." Hij heeft met wit split en donkere planten Tenerife willen reproduceren. Omstanders vinden het een mooie resultaat. "Ja, dat geeft wel het vakantiegevoel dat je wilt in je tuin," zegt een mevrouw die de tuin bekijkt.
Een tuintje met een zomergevoel.
Een tuintje met een zomergevoel. © RTV Oost

Winnaar

Wie er gaan winnen is nog niet bekend. Rijnbeek durft niet te gokken. "Maar er zijn al heel wat stemmen binnen. Uiteindelijk bepaalt het publiek. En mijn voorkeur, die verklap ik niet."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.