Nieuws

Mountainbikers reageren gefrustreerd op afsluiting mountainbikeroute Sallandse Heuvelrug

Over drie weken moeten de zogenaamde 'single tracks' op de Sallandse Heuvelrug op last van de provincie Overijssel gesloten zijn. Gedurende de lente en de zomer blijven de smalle en bochtige mountainbikepaden dicht, zodat beschermde diersoorten als de zandhagedis en de hazelworm, niet doodgereden worden. Mountainbikers op de Sallandse heuvelrug vinden het 'bezopen'.
De afgelopen twee jaar was al een deel van de singeltracks op de mountainbikeroute afgesloten van april tot en met september voor mountainbikers vanwege de beschermde reptielen. Maar natuurorganisatie NatuurAlert vroeg de provincie Overijssel te handhaven op álle singletracks, anders zou een gang naar de rechter volgen. Na een bezwaarprocedure kon de provincie Overijssel niet anders dan tot handhaving van de Wet Natuurbescherming over te gaan.
Mountainbikers zijn teleurgesteld en gefrustreerd. "Het is bezopen. Die milieufreaks maken gebruik van het rechterlijk systeem in plaats van de democratie om deze mooie tracks te laten afsluiten", zegt een voorbijgaande mountainbiker op de Sallandse Heuvelrug.
Mountainbikers teleurgesteld over afsluiting route Sallandse Heuvelrug

Zondebok

Ook op social media regent het commentaar. Mountainbikers zijn teleurgesteld in de nu al geldende omleiding. Ook wordt het bewijs in twijfel getrokken. Menig mountainbiker op internet heeft nooit een hagedis gezien. Mountainbikers die zich op het internet uitlaten voelen zich als zondebok weggezet en zeggen dat ook alle paden voor wandelaars en gemotoriseerd verkeer dan maar afgesloten moet worden.
En dat is ook wat columnist en fietsverhuurder Laurens-Jan Stam uit Holten vreest. "Als ik het zo tussen de regels door lees wil deze partij het liefst de hele Holterberg afsluiten. De mountainbike is hier het eerste slachtoffer van. We willen allemaal dat iedereen gezond is en beweegt. Dus wandelen en mountainbiken hoort daar ook bij", zegt Stam. "Het is allemaal betreurenswaardig wat hier gebeurt."

Ergens anders heen

Er zijn vandaag mountainbikers die nu nog even snel het rondje maken. "Ik kom uit Lochem en fiets dit rondje nu het nog kan. Als de singletracks eruit liggen heeft heb ik hier weinig te zoeken. Dan ga ik bij ons in de buurt wel een mooi rondje maken", zegt een mountainbiker.
Een andere voorbijganger zegt: "Helaas is het niet anders. Er moet ruimte zijn voor mens en natuur. Dat moeten we maar accepteren. Maar als ik hier niet meer kan fietsen ga ik ergens anders heen", zegt hij.
De zandhagedis is een beschermde diersoort
De zandhagedis is een beschermde diersoort © RTV Oost

Alles dicht

Laurens-Jan Stam is geboren Holtenaar, zijn vader heeft samen met onder meer de wielervereniging het initiatief genomen om twintig jaar geleden de mountainbikeroute aan te leggen. "Dat was destijds omdat er een wildgroei aan fietsers, mountainbikers en wandelaars was. Door ze te scheiden en te reguleren was dat probleem opgelost. Ik vrees dat we straks weer een heleboel wildrijders gaan krijgen", zegt Stam.
Ook onder niet-mountainbikers leeft het onderwerp: "Als columnist van de plaatselijke krant hoor ik dat dit onderwerp ontzettend leeft in het dorp. Ook ondernemers maken zich zorgen. Zij zien toeristen nu ergens anders heen gaan", zegt Stam.
Stichting NatuurAlert vindt de afsluitingen van alleen de singletracks niet genoeg. Zij hebben laten weten het liefst alle (fiets)paden en wegen van en naar de mountainbikeroute in deze periode af te willen sluiten. Hierover willen ze in gesprek met provincies en anderen belanghebbenden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.