Nieuws

Chauffeurs streekvervoer kondigen nieuwe stakingen aan en beginnen in Zwartsluis

Stakende chauffeurs in Enschede, eerder deze maand
Stakende chauffeurs in Enschede, eerder deze maand © RTV Oost / Ina Brouwer
Vanaf dinsdag gaan chauffeurs in het streekvervoer twaalf dagen lang bijna elke dag op meerdere plekken staken. Ze beginnen op zes plaatsen in Nederland, waaronder Zwartsluis. De chauffeurs willen een hoger salaris en een lagere werkdruk.
Met de acties worden de estafettestakingen die twee weken geleden begonnen zijn, geïntensiveerd. Dinsdag staken de chauffeurs in Zwartsluis, Lelystad, Harderwijk, Dronten, Emmeloord en Den Bosch. "De chauffeurs blijven volhouden tot ze een cao hebben die zorgt voor een beter loon en lagere werkdruk", zegt Marijn van der Gaag, bestuurder FNV Streekvervoer.
"Door slechte beloning komen er te weinig nieuwe, jonge collega’s bij en de werkdruk is al jarenlang zo hoog dat het ziekteverzuim op sommige plekken 25 procent is. Daar moeten de werkgevers zich echt harder voor gaan inzetten." Met de stakingen willen de chauffeurs onder meer een hogere beloning afdwingen om zo meer jonge chauffeurs aan te trekken.
Werkgevers stellen zich ronduit arrogant op tegen hun eigen chauffeurs
Martijn van der Gaag, FNV Streekvervoer

'Slikken of stikken'

De chauffeurs proberen ondanks de stakingen de overlast voor reizigers te beperken. Zo vallen de stakingen niet samen met de eindexamens. Van der Gaag: "Dat de chauffeurs toch staken, laat zien hoe hoog de nood is. Tot nu toe stellen de werkgevers zich ronduit arrogant op tegen hun eigen chauffeurs. We waren nog in gesprek met de werkgevers over het afwikkelen van een oude afspraak, wat erg moeilijk verliep. Vervolgens kwamen ze onaangekondigd met een eindbod voor een nieuwe cao. De chauffeurs konden slikken of stikken."
De nieuwe cao moet gaan gelden met terugwerkende kracht van 1 juli 2021 tot en met 31 december 2022. In het streekvervoer werken in totaal zo’n 13.000 mensen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.