nieuws

Rene Booyink uit Tubbergen wint zilveren narrensteek

Buutreedner Rene Booyink uit Tubbergen heeft de zilveren narrensteek gewonnen van het Tonpratersgilde. Het Tonpratersgilde is een genootschap van zogeheten buutreedners en tonpraters. Het is voor het eerst dat deze onderscheiding boven de grote rivieren is uitgereikt.
Ieder jaar worden er op voordracht van andere tonpraters mensen genomineerd voor de zilveren narresteek. Rene Booyink is door carnavalsvereniging de Schaopnboll'kes voorgedragen voor de bokaal. Na meer dan 18 jaar lang betrokken te zijn geweest bij de gala-avonden van deze vereniging met eigen voordrachten ('buuts'), het helpen met schrijven van buuts voor anderen maar ook het verspreiden van kennis en buuts naar andere dorpen heeft hij bijgedragen aan de ontwikkeling van het buutreeden in de omgeving.
Tonpraten is een cabaretvorm die vooral wordt beoefend tijdens de carnavalsperiode. Soms letterlijk vanuit een ton becommentarieert de tonprater of buutreedner in de rol van een typetje in zijn buut het dagelijks leven, met name het leven in zijn eigen stad of dorp.
Bekijk hier alle berichten over Carnaval 2015.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.