Nieuws

Sushizaak van PEC Zwolle-verdediger Van Wermeskerken na amper een jaar failliet verklaard

De sushitent van Sai van Wermeskerken is failliet
De sushitent van Sai van Wermeskerken is failliet © Wiebe Kooiker
Het hing al maanden in de lucht, maar deze week is Sushi Roku uit Zwolle failliet verklaard. PEC Zwolle-verdediger Sai van Wermeskerken was vorig jaar een van de medeoprichters van de tent en stapte in december uit de zaak.
De sushiwinkel in Zwolle werd in april 2021 geopend. Sai van Wermeskerken kwam daarbij vol in de schijnwerpers te staan: een profvoetballer die een eigen eettent begint. Maar al binnen een paar maanden na de opening van Sushi Roku bleek het restaurant allesbehalve een succesverhaal te zijn.
In december vorig jaar werd duidelijk dat het bedrijf al maanden geen loon had uitbetaald en dat een aannemer nog 40.000 euro eiste van de Japanner en zijn kompaan. De schuldeisers lieten toen al weten het zat te zijn en een faillissementsaanvraag voor te bereiden. Onduidelijk is of deze aanvraag uiteindelijk heeft geleid tot het faillissement, of dat Sushi Roku dit zelf heeft aangevraagd.

Geen of te weinig loon

Medewerkers van Sushi Roku kregen maandenlang geen of te weinig loon. Personeelsleden hadden eind vorig jaar nog bedragen tegoed, variërend van duizend tot in sommige gevallen zelfs tienduizenden euro's. De deuren van het restaurant gingen al snel dicht.
Het gedupeerde personeel nam advocaat Pascal Reichenbach uit Zwolle in de arm. Hij probeerde om in overleg met Van Wermeskerken en diens zakelijk partner Shinya Nabae tot een regeling te komen, maar de meeste werknemers haakten gaandeweg af vanwege de oplopende procedurekosten. Van het personeel dat wel voet bij stuk hield, heeft het merendeel inmiddels wel het loon uitbetaald gekregen.
Van Wermeskerken zelf stapte eind december, amper acht maanden na de opening, uit het bedrijf.
Shinya Nabae
Shinya Nabae © Wiebe Kooiker

Meer gedupeerden

Ook aannemer Wiebe Kooiker, die de verbouwing uitvoerde voordat de tent de deuren kon openen, eiste nog geld van Van Wermeskerken en Nabae. Aannemer Kooiker deed overigens niet alleen de verbouwing, hij maakte ook professionele foto's van Van Wermeskerken en Nabae, bedoeld als promotiemateriaal voor de ondernemers. De verbouwing werd maar deels betaald, van de fotoshoot zag Kooiker tot op de dag van vandaag helemaal geen cent.
Toen de wantoestanden naar buiten kwamen, werd de lijst met gedupeerden nog veel langer. "Zo'n zaak als deze heb ik nog nooit meegemaakt", zei advocaat Reichenbach daar destijds over. "Nadat dit verhaal in de media kwam, ben ik door tal van mensen benaderd die nog geld van Nabae zeggen te krijgen. Van mensen uit Nederland tot een ondernemer uit Duitsland en een partij uit Japan."

Japanse investeerders

Zo is er in het westen van het land een ondernemer die Nabae ooit een restaurant zou hebben verkocht voor zo'n 140.000 euro. Na een aanbetaling van 29.000 euro zou Nabae echter geen cent meer hebben overgemaakt. Het betreffende restaurant is inmiddels failliet.
De partij in Japan zou gaan om een groep investeerders die in zee ging met Nabae. Deze groep komt uit het netwerk van Van Wermeskerken en bestaat uit enkele voormalig profvoetballers. Ze investeerden tonnen in zaken van Nabae, maar zagen daar geen cent van terug.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.