Nieuws

Als het gemeenten niet lukt een andere gasleverancier dan Gazprom te vinden, wat dan?

Wethouder Jaimi van Essen (gemeente Losser)
Wethouder Jaimi van Essen (gemeente Losser) © RTV Oost / Teun van der Velden
De opdracht is simpel, de uitvoering veel lastiger. Gemeenten moeten stoppen met het afnemen van gas van Gazprom, maar kunnen geen alternatieve leverancier vinden. Want de vraag naar gas door gemeenten is zo groot dat geen leverancier dat kan leveren. Hulp vanuit Den Haag is nodig volgens de Losserse wethouder Jaimi van Essen, maar de minister houdt de boot af.
"Het is zo dat in de markt voor dit soort grote volumes er maar vier tot vijf aanbieders zijn die daar überhaupt op reageren", zegt wethouder Jaimi van Essen die namens de veertien Twentse gemeenten de zoektocht leidt naar een nieuwe aanbieder. De gemeenten zijn samen met anders partijen als de Veiligheidsregio en de crematoria Twente op zoek. "We kennen de gasprijzen", zegt Van Essen. "Het is maar de vraag wie gaat reageren op zo'n korte termijn."
In het uiterste geval kun je dan van het gasnet worden afgesloten.
Jaimi van Essen, wethouder Losser
Sterker nog, Van Essen vreest dat een reactie op het verzoek van de gemeenten om de levering van Gazprom over te nemen uit zal blijven. "Daar zijn we wel bang voor. We willen natuurlijk niet dat de zwembaden en de gemeentehuizen straks niet meer verwarmd kunnen worden." Daar komt bij dat van die vier à vijf aanbieders Gazprom heet. Die valt dus hoe dan ook al af. Gemeenten hebben het net zo lastig als huishoudens om een nieuw energiecontract af te sluiten. De kans bestaat dat het gewoon niet lukt.
"Als je geen aanbieder hebt dan kom je in de problemen", stelt Van Essen. "In het uiterste geval kun je dan van het gasnet worden afgesloten." De veertien gemeenten hopen dat het niet zover zal komen. "We zullen ons ook tot het rijk wenden op het moment dat het niet lukt om een aanbieder te vinden."

Breder probleem

Sterker nog, dat is al gebeurd, erkent van Essen. "We hebben vanuit de regio Twente al bij het ministerie van Economische Zaken gevraagd om hulp." De gemeenten in Twente zijn ook niet de enigen die problemen voorzien. "Honderdtwintig gemeenten in Nederland kampen met hetzelfde probleem", zegt Van Essen. Daaronder ook de gemeenten in de regio IJsselland.
De vraag aan het rijk is duidelijk. "Help ons, eventueel financieel", geeft Van Essen aan. "Maar het ministerie van Economische Zaken heeft aangegeven daar op dit moment geen rol voor zichzelf te zien."
Dat is het effectiefste wapen: geen gas meer nodig hebben
Jaimi van Essen, wethouder Losser
Dreigen straks dan echt zwembaden, stadhuizen en gemeentelijke gebouwen de gaskraan fors dicht te moeten draaien? "Mijn inschatting is dat het ministerie zegt: gemeenten probeert u het eens en als het dan echt niet lukt en u heeft uw best gedaan, dan kunnen we misschien nog helpen", legt Van Essen de gedachte achter de houding van het kabinet uit. "Ik denk dat dat er achter zit, maar goed als het ons niet lukt om een aanbieder te vinden dan weten wij Den Haag te vinden, want het kan niet zo zijn dat de zwembaden, de bibliotheken en de gemeentehuizen zonder verwarming komen te zitten."

Duurzame energie

Toch ligt de oplossing misschien ook wel bij gemeenten zelf. Door meer en sneller werk te maken van duurzame energie. "Dat klopt. We hebben ook met de veertien gemeenten gezegd dat we als de wiedeweerga moeten verduurzamen. Dat is het effectiefste wapen: geen gas meer nodig hebben."
Probleem is: dat kost tijd en lukt zeker niet per 1 januari. "Je hebt niet alle gebouwen in een half jaar van het gas af. We gaan er vanuit dat er een oplossing is in de winter." Tegelijkertijd heeft van Essen de boodschap dat gemeenten het eerst zelf maar eens moeten uitzoeken ook duidelijk begrepen. Maar: "Als het niet lukt dan weten wij Den Haag te vinden."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.