Nieuws

Hoe een kweker uit Mariënheem met zijn potgrond de CO2-uitstoot te lijf gaat

Hoe een kweker uit Mariënheem met zijn potgrond de CO2-uitstoot te lijf gaat
Hoe een kweker uit Mariënheem met zijn potgrond de CO2-uitstoot te lijf gaat © RTV Oost
Kwekers denken dat het onmogelijk is, een plant op potgrond zonder veen te laten groeien. Maar het is kweker Arjan Schepers uit Mariënheem wel gelukt. "Hierdoor verlagen we de CO2-uitstoot enorm", vertelt hij.
Schepers bukt bij zijn planten die hij heeft uitgestald voor zijn kraam op het groenfestival Gardenista. "Ik heb geen favoriete plant. Dat verandert elke dag," zegt hij lachend vlak voor het interview.
De kweker is een rustige, bescheiden man die nadenkt over hoe hij de wereld een beetje beter kan maken. "Veen heeft door de eeuwen heen veel CO2 opgeslagen. Wanneer veen wordt afgegraven en met zuurstof in contact komt, komt al die CO2 vrij. Toch gebruiken de meeste kwekers het graag. Veen kan namelijk veel water opnemen en ook weer aan de plant afgeven met de juiste mineralen erbij. De meeste kwekers, die allemaal hun eigen potgrond laten samenstellen, geloven niet dat het kan zonder veen."

Veenvrije potgrond

Schepers is trots dat het hem gelukt is. "Het veen dat in potgrond gebruikt wordt, komt uit prachtige natuurgebieden in het buitenland. Het jeukte mij altijd dat de natuur daar werd verwoest, omdat ik hier een plantje wilde laten groeien." Schepers is de enige kweker in Overijssel die een veenvrij mengsel gebruikt. "Ik heb jarenlang gezocht naar de juiste combinatie van compost, houtsnippers en organische compost."
Kweker Arjan Schepers werkt met potgrond zonder veen

Niet perfect

Kweker Marcel de Wagt die ook erg op duurzaamheid let, heeft een potgrondmengsel met meer kokosvezels, rijstkaf erbij en meer organische compost. "Mij lukt het nog net niet helemaal zonder veen. Maar kokos ligt nu ook alweer gevoelig. Je kunt bijna niks gebruiken zonder dat het discussie oplevert." Toch wil ook hij, net als Schepers, proberen zonder veen te werken. "Het is wel een enorme zoektocht. Als de consument tevreden zou zijn met planten die, net als in de natuur, niet perfect zijn, zou dat veel makkelijker haalbaar zijn."

Tuinkennis

Om je planten goed te laten groeien, vindt Schepers dat de consument andersom moet gaan denken. Dat vertelt hij dan ook graag aan de bezoekers die hij ontmoet op havezate Den Alerdinck waar het groenfestival plaatsvindt. "Veel mensen kopen bij de grote tuinketens een mooie plant, maar weten niet of deze het ook in hun tuin zal doen. Daarom vraag ik mijn klanten altijd eerst te kijken naar hun tuin, welke grondsoort ze hebben en waar schaduw is, voordat ze überhaupt een plant kopen."
Volgens Schepers is het hoog tijd dat de Nederlandse potgrondindustrie zonder veen gaat werken. "Dat zou een enorme positieve impact op het klimaat hebben."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.