Nieuws

Grote Kerkhof Deventer omgeturnd tot bruisend plein: "Maar ook ruimte voor bezinning"

Wethouder Carlo Verhaar is meer dan tevreden met het resultaat
Wethouder Carlo Verhaar is meer dan tevreden met het resultaat © RTV Oost
Het kostte 2,8 miljoen, maar dankzij die investering heeft het Grote Kerkhof in Deventer een ware metamorfose ondergaan. Het is omgeturnd van een parkeerplaats tot bruisende locatie voor horeca en evenementen. "Ik ben meer dan tevreden", jubelt wethouder Carlo Verhaar.
Vanaf 2 januari 2019 is het verboden om je wagen op het plein naast de Lebuïnuskerk te parkeren. Het was jaren geleden een eis van GroenLinks toen het nieuwe stadskantoor werd gebouwd. Ruim drie jaar lang mocht er niet worden geparkeerd, maar een nieuwe invulling was er ook nog niet direct. Er is volop overlegd met alle partijen en daar is het huidige plein uitgekomen. Vandaag is het plein officieel geopend met een festival.
Grote Kerkhof Deventer omgeturnd tot bruisend plein: "Maar ook ruimte voor bezinning"

Parkeerplaats

Waar het Grote Kerkhof voorheen slechts een parkeerplaats was, is dat nu wel anders. "Je kunt het je niet voorstellen dat dit eerst een parkeerplaats was", zegt Verhaar terwijl hij tevreden naar het plein kijkt. "Het plein ademt een Franse sfeer waar je kunt relaxen, maar ook feesten."
In de Koekstad is ook aan de geschiedenis gedacht. Want zoals de naam al doet vermoeden, is het Grote Kerkhof daadwerkelijk een kerkhof. Onder het plein liggen namelijk lichamen begraven, waar na al die jaren slechts botten van over zijn. Een deel daarvan is opgegraven. "Die hebben we hier opnieuw begraven", wijst de wethouder naar een grafsteen aan de andere kant van de kerk. "Hier stonden eerst ondergrondse afvalcontainers. De opvangbak hieronder hebben we laten zitten om de beenderen in te begraven."

Nieuwe bomen

De kap van oude bomen maakte de tongen los, maar inmiddels zijn er nieuwe bomen voor teruggeplaatst. Op de grond prijken messingkleurige ringen met daarin teksten gegraveerd rondom de bomen. "Dat zijn teksten van Deventer denkers. Want dit is ook een plek van bezinning. Het is een kerkhof, naast een kerk. Het is een plek met wat gewicht."
Verhaar: "Het is van een plek waar je zo snel mogelijk vandaan wilde, een plek geworden waar je wil blijven. Ik ben meer dan tevreden met het resultaat."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.