Nieuws

Boswachters-bassist Marco Hulsebos gaat solo: "De melodietjes in mijn hoofd móeten naar buiten"

© Gerald Slurink
Hij was altijd de dienende bassist in bands als de Boswachters en Scrum, maar stopte in 2019 met zelf muziek maken. Als mede-auteur van de titelsong van de eerste Kameleonfilm, Wind in mijn Haren van de Boswachters, kwam hij er achter dat hij vooral bezig wilde zijn met het schrijven van liedjes.
Tijdens de eerste lockdown ging hij er daadwerkelijk mee aan de slag en afgelopen vrijdag presenteerde Marco Hulsebos uit Kampen het resultaat van die wens: Een Ode aan Vijftien Vrouwen en Eén Konijn.
Boswachters - Wind in mijn haren

Lockdown

Tijdens de eerste lockdown was zijn moeder jarig, maar mocht hij haar niet opzoeken. In plaats daarvan schreef hij speciaal voor haar een liedje, dat hij speelde voor haar raam. Dat leverde zoveel positieve reacties op, dat hij meer liedjes ging schrijven. 'Irma' bijvoorbeeld, over gebarentolk Irma Sluis van de persconferenties. En 'Ingrid', over minister van Cultuur Ingrid van Engelshoven.
Zo werd het idee geboren om een liedjesproject te beginnen rond vrouwen. En daar werd later ook het familiekonijn ('Kootje') aan toegevoegd, vandaar de titel. "Weet je, ik heb melodietjes in mijn hoofd en die verdienen het om gehoord te worden door de mensen", aldus Hulsebos in het programma Ziezo Zaterdag op Radio Oost.

Sting

Hij vervolgt: "Ik heb het hele project benaderd zoals Sting dat altijd doet: jezelf omringen met mensen die beter zijn dan jij, daarmee creëer je een grote uitdaging voor jezelf. En dat was retespannend, dat mag je gerust weten".
Er deden meer dan 30 mensen mee aan het project, door Hulsebos zelf omschreven als een 'liefdevolle ode'. In de studio deden muzikanten als Bouke Bakker (Her Majesty), Peter Krako (Willeke Alberti), Serge Bredewold (Twarres) en Erik Neimeijer (ex-Bökkers) mee. Laatstgenoemde (behalve muzikant ook kunstschilder) verzorgde ook het artwork.
Een Ode aan Vijftien Vrouwen en Eén Konijn
Een Ode aan Vijftien Vrouwen en Eén Konijn © Marco Hulsebos
Michiel Hoogenboezem (Ten Sharp, De Dijk, Normaal) deed de productie. Behalve muzikanten deden ook liedjesschrijvers mee zoals Femke Weidema, Gregor Hamilton én Henk Westbroek (Het Goede Doel).

Struikelstenen

Deze manier van werken bevalt Hulsebos zo goed, dat hij al bezig is met een volgend project: Struikelstenen in muziek. In Kampen ligt een aantal Stolpersteine, messing herdenkingssteentjes voor de slachtoffers van het nationaal-socialisme tijdens de Tweede Wereldoorlog. "We gaan de verhalen achter een aantal van die struikelstenen omzetten in liedjes, dat wordt een heel mooi project."
'Een Ode aan Vijftien Vrouwen en Eén Konijn' is te beluisteren op Spotify en op de website van Marco. Het hele interview met Marco in Ziezo Zaterdag kun je hier terugluisteren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.